Det blir inte omöjligt att sälja huset

Angående möjligheten att sälja en fastighet i ett område där vindkraft etablerats.

Utsikten över vindkraftverken i Lillgrund utanför Malmö påverkar inte fastighetspriserna, menar Jakob Falkman.

Utsikten över vindkraftverken i Lillgrund utanför Malmö påverkar inte fastighetspriserna, menar Jakob Falkman.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-12-26 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har under den senaste tiden fått höra olika inslag på radio P 4 Östergötland hur en fastighetsmäklare i Finspång påtalat att om vindkraft etableras i ett område så går det inte att sälja bostadsfastigheter i det området. ”Intresset är noll” hävdar hon.

I andra delar av Sverige finns det även andra uppfattningar om vindkraften. I Malmö t. ex. kan man hitta annonser från fastighetsmäklare som tar in bilder som visar utsikten från säljobjekt och där det tydligt framgår att det ligger en stor vindkraftpark i närheten.

I det här fallet är det fastighetsmäklarenfirman Erik Olsson som annonserar ut en fastighet i Klagshamn som ligger i södra Malmö med utsikt över Öresund och en större vindpark, Lillgrund, med 47 verk.

Då ska vi veta att Lillgrund som anlades ca 2010 föregicks av mycket kraftiga och omfattande protester. Erik Olsson är en av Malmös största och mest framgångsrika mäklarfirma. Vidare är den mäklare som ansvarade för just denna försäljning två gånger utsedd till årets mäklare. Fastigheten i fråga såldes efter budgivning för 7.450.000 kronor.

Vi talar alltså om en mycket skicklig och erfaren mäklare och en fastighet i ett ”riskområde” som lättvindigt såldes för ett högt belopp. Uppenbarligen finns det olika beskrivningar av verkligheten. Något som är värt att begrunda.