Det är inte möjligt att leva i samexistens med vargen

Vargens vänner går på offensiven mot dem som menar att vargen är ett hot mot tamboskap och hundar, men även mot sådana som jag som befarar att det bara är en tidsfråga innan en människa blir angripen, skriver Björn Johansson.

Under århundradena har vargen jagats intensivt till utrotningens gräns. Så har en människoskygg vargstam avlats fram som undviker kontakt med människan, skriver Björn Johansson.

Under århundradena har vargen jagats intensivt till utrotningens gräns. Så har en människoskygg vargstam avlats fram som undviker kontakt med människan, skriver Björn Johansson.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2024-07-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Vi behöver hitta en lösning till samexistens med vargen" NT 25/7

Man ifrågasätter uppgifter i kyrkböcker som meddelar att 88 vuxna och tre barn blev dödade åren mellan 1831-1882. Men man kan lika gärna vända på det och ifrågasätta hur stort mörkertalet är för hur många som blev dödade och skadade av varg under den tiden och tidigare förstås.

Vargens vänner hävdar envist att människan är den enda art som är undantagen från vargens meny. Varför det är så vill man inte gå in på närmare trots att de mycket väl vet hur det hänger ihop.

Under århundradena har vargen jagats intensivt till utrotningens gräns. Så har en människoskygg vargstam avlats fram som undviker kontakt med människan. När nu denna allmänna jakt har upphört så kommer snart en allt framfusigare och farligare vargstam att avlas fram.
Svampplockare och motionärer lever farligt.

Till slut kommer någon att råka illa ut, troligen ett barn som ju är enklare att ta även om en vuxen människa är chanslös mot en enda varg eller ännu värre - en flock. Vargen är ju en massmördare som inte nöjer sig med en kill om chansen finns att ta flera.

Frågan är vad som händer då? Opinionstrycket att få bort vargen kommer att bli stort även om vargens vänner kommer att hävda att den vargen var sjuk eller tam eller någon annan undanflykt.

Bättre att börja redan nu för min åsikt är att varg och människa inte kan samexistera inom samma område lika lite som om det gällde lejon i våra skogar.