Det är ingen bagatell när vargattackerna ökar lavinartat

Miljöpartiets viktiga röst om miljö- och klimat skadas av partiets verklighetsfrämmande ståndpunkt i vargfrågan, tycker signaturen Småbrukare.

Man lyckades nästan utrota vargen i slutet av 1800-talet och på 1900-talet fram till 1980 fanns i stort sett ingen stadigvarande varg i Sverige. Inte så underligt att det inte var några vargangrepp på människor och djur då, skriver signaturen Småbrukare.

Man lyckades nästan utrota vargen i slutet av 1800-talet och på 1900-talet fram till 1980 fanns i stort sett ingen stadigvarande varg i Sverige. Inte så underligt att det inte var några vargangrepp på människor och djur då, skriver signaturen Småbrukare.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Insändare2024-07-10 12:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Stärkt licensjakt på varg är ett direkt utrotningshot” NT 28/6

Ni, miljöpartister, skriver att människor inte har monopol över landskapet, utan måste kunna dela det med vargar och andra rovdjur. Vi människor är också varelser som lever i och av naturen, där är vår mat. Vi lever i konkurrens om maten precis som allt annat levande. Det är inte verklighetsförankrat att betrakta oss enbart som åskådare av naturen. 

På 1830-talet tog vargarna så mycket tamboskap (hästar, kor, får och getter) att det resulterade i fattigdom och förtvivlan hos allmogen. I slutet av 1800-talet gjordes stora ansträngningar att minska antalet vargar, eftersom det blivit ohållbart för människors överlevnad.

Mellan 1831-1882 finns belägg för att 88 barn och 3 vuxna dödades av varg i Sverige och Finland.
(källa: Evert Pousette, De människoätande vargarna).

Man lyckades nästan utrota vargen i slutet av 1800-talet och på 1900-talet fram till 1980 fanns i stort sett ingen stadigvarande varg i Sverige. Inte så underligt att det inte var några vargangrepp på människor och djur då.

Våra lantbruksdjur ingår i vår överlevnad. Jordbruk, djurhållning, jakt och fiske är grunden för alla människors liv. Det är ingen bagatell när vargattackerna ökar lavinartat. Det håller på att gå över styr igen. Rovdjurstängsel är inte lösningen, de skulle behöva vara höga som fängelsemurar och nedgrävda djupt i marken, vargen både klättrar och gräver. Till det kommer att djurägaren utsätts för att se sina djur sönderslitna på betet, en del döda, andra ännu levande. En mardröm som gör att många tvingas sluta med djur.

Vi kan ju förstås låta bli att ha djuren på bete och stänga in dem helt och hållet, men det är ju helt emot vad vi landsbygdsbor, och förmodligen ni också vill. 

Det är verkligen illa för Miljöpartiets så viktiga arbete med klimatfrågorna att ha den här vargpolitiken. Miljöpartiet behövs och tar klimatfrågorna på allvar, låt det inte grusas av ståndpunkter som inte har någon verklighetsförankring.