Den mjukare linjen mot unga brottslingar hjälper inte

Jag vet hur ungdomar resonerar och de skrattar och gör sig ”ett namn” när polisen tar dem och kommentarerna haglar om att snuten är dumma i huvudet och så vidare, skriver signaturen "Vad annars göra?" som vill se sänkt straffålder. Arkivbild från skjutning i Stockholm.
Jag vet hur ungdomar resonerar och de skrattar och gör sig ”ett namn” när polisen tar dem och kommentarerna haglar om att snuten är dumma i huvudet och så vidare, skriver signaturen "Vad annars göra?" som vill se sänkt straffålder. Arkivbild från skjutning i Stockholm.

Jag anser att Sverige behöver sänka straffåldern till tolv år.

Insändare 18 september 2023 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det blir liksom parodi och svek mot brottsoffren när de här ungdomarna är under 15 år bara släpps efter att till exempel ha misshandlat, hotat och rånat andra ungdomar. Vad straffet ska bestå av överlåter jag till några kloka människor, men det måste vara mycket kännbart. 

Jag vet att en del säger att straff inte hjälper utan vi behöver sätta in förebyggande åtgärder i tid. Ja vi ska sätta in förebyggande åtgärder, men när det inte hjälper så måste kännbara straff utdelas. 

Jag vet hur ungdomar resonerar och de skrattar och gör sig ”ett namn” när polisen tar dem och kommentarerna haglar om att snuten är dumma i huvudet och så vidare. Vi kan inte längre bara tänka på de som begår brotten och hur vi ska ta hand om dem, självklart viktigt det också, men brottsoffren är viktigare. 

Vi pratar idag mycket om ungas psykiska ohälsa och jag kan lova er att när en skötsam ungdom blir drabbad av misshandel och rån då underlättar det inte måendet hos den utsatta. 

Självklart kommer mycket av psykisk ohälsa från andra saker, men vill förtydliga att den blir inte bättre om de utsätts för detta också. Lägg där till hur utsatta skötsamma ungdomar får sömnproblem, vaknar av det minsta lilla, mardrömmar, törs inte längre gå ut och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är inte ovanligt efter dramatiska upplevelser. 

Det är ingen lätt fråga, men Sverige har sedan Västindienseglingarna på 1990-talet försökt att med mjuka och förstående argument försvara detta, men sedan lång tid tillbaka är liksom gränsen nådd. 

Ett kännbart straff kanske skulle kunna vara att internera 12-13-åringar och verkligen få dem att genomgå olika behandlingar såsom vad är till exempel social kompetens eller utredningar kring olika diagnoser och därefter behandlingar för det är vida känt att vissa diagnoser kan öka riskerna för brottslighet. 

Det låter hemskt med ordet internera men hur har det gått hittills med den mjukare linjen? Det låter som jag är för långa straff för det mesta, men absolut inte, men eftersom Sverige har blivit som det blivit med politikernas goda minne så har vi tyvärr kommit till en punkt där vi måste göra det som är mer rätt än fel, vilket innebär att sätta de skötsamma som tack och lov är betydligt flera än de som inte sköter sig i första rummet. 

Jag är inte ute efter kommentarer som att det hjälper inte med straff utan kom i så fall med konstruktiva lösningar, för klaga och gnälla kan alla göra.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa