Demokrati och teokrati hör inte ihop

Varnar för teokrati.
Iran är en typisk teokrati efter den iranska revolutionen, ledd av ayatollah Khomeini.

Varnar för teokrati. Iran är en typisk teokrati efter den iranska revolutionen, ledd av ayatollah Khomeini.

Foto: Vahid Salemi

Insändare2017-08-30 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Bengt Cete i NT 26/8

Demokrati är vår maktordning – utmärkt Bengt Cete! Då har vi en gemensam utgångspunkt. Demokrati betyder folkstyre, en maktordning som står i motsats till bland annat teokrati, som betyder prästvälde, det vill säga Gudsstat. (Nu blev det genast dålig stämning).

Sekulär demokrati är någonting mer än reglerna för hur allmänna val ska gå till. Att vårda och värna den sekulära demokratin är en skyldighet som åvilar oss alla. Det innebär för politikers del bland annat, att förtroendevalda skall visa respekt för vad ett folkligt mandat innebär. Att som politiker hålla sig okunnig om medborgarnas åsikter är inte förenligt med den ståndpunkten.

Ett misstag, som varit politikens huvudfåra under hela denna mandatperiod, går ut på följande: Om Sverigedemokraterna har en inställning – inta den motsatta! Sverigedemokraterna har alltid fel i alla sakfrågor och därför – om man vill vara politiskt korrekt – skall man alltid ha motsatt ståndpunkt. Jag imponeras inte av den analysen. Sverigedemokraterna har i så mening varit skadliga för Sverige, att såväl regering som opposition upphört att fungera, med DÖ som en motbjudande och övertydlig manifestation av den politiska oförmågan.

Jag förstår fuller väl skribentens intresse att värna politikens och byråkratins bekvämlighet. Allmänna val handlar emellertid inte om bekvämlighet. Allmänna val handlar om att väljarna överlämnar förtroende till de förtroendevalda. Väljarna hoppas att de förtroendevalda vill och skall svara upp mot förtroendet.

En folkomröstning huruvida en moské med minaret – en symbol för teokrati, som är den direkta motsatsen till demokrati – handlar i grunden om att värna demokratin. Jag förstår inställningen att förslaget är obekvämt utifrån ett byråkratiskt perspektiv. Det innebär inte att endast ”de mest troende Sverigedemokraterna kan ta detta som ett seriöst förslag.” Det räcker med att man som troende demokrat, anser att det är ett bra förslag.

Att tänka är ibland en mycket obehaglig syssla. Jag har full förståelse för den som inte vill utsätta sig för det obehaget.