Arbetsskor för välfärdsarbetare – även i Norrköping

Frågan om arbetsskor innefattar arbetsmiljö, förhindrande av smittspridning och ekonomisk avlastning på några av de yrken som tjänar lägst, inte minst nu under rådande inflation.

Vid nästa kommunfullmäktige ska företrädare för fackförbundet Kommunal lämna över en lista med krav på arbetsskor undertecknad av 1500 personer. Arkivbild.

Vid nästa kommunfullmäktige ska företrädare för fackförbundet Kommunal lämna över en lista med krav på arbetsskor undertecknad av 1500 personer. Arkivbild.

Foto: Per Larsson / TT

Insändare2023-05-26 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunal har många engagerade medlemmar i Norrköpings kommun som har samlat in nästan 1500 namnunderskrifter med krav på arbetsskor. Det finns medlemmar i Norrköping som kommer upp i 30 000 (!) steg på vissa arbetspass. 

Det här är i alla högsta grad en fråga om arbetsmiljö, belastningsskador och förslitningsskador ska inte vara en sidoeffekt av att man som anställd inte får ordentliga arbetsskor. En medlem inom hemtjänsten berättade om hur märkligt det känns att trampa i något ”klafs” för att sedan dra vidare det till nästa vårdtagare, sedan hem igen och påbörja skokarusellen vid nästa arbetspass.

Kommunal överlämnar alla namnunderskrifter till kommunfullmäktige den 29/5. Vi kräver arbetsskor till alla välfärdsarbetare, ett krav som egentligen inte borde behöva ställas då det är så självklart att arbetsskor ska ingå.

Vi vet att välfärdsarbetarna är värda mer och att Norrköping kan bättre. Bottennoteringar i tidningen Kommunalarbetarens lönelistor år efter år och ”sommarbonusar” som inte kan mäta sig med liknande erbjudanden från grannkommuner. Det vore på sin plats att alla välfärdsarbetare åtminstone inte ska slita ut sina egna skor i arbetets namn.

Det här är inte den stora lösningen på de utmaningar med bemanningsfrågor inom välfärden de kommande åren men det är ett steg i rätt riktning. Ett steg som Kommunal kräver ska tas i arbetsskor.