Ta tillvara på tjejerna och satsa på Ektorps IP

Det är välbekant att många tjejer lämnar föreningsidrotten under tonåren.

Arkivbild från matchen mellan Warias F15/16 och Dagsberg 2022. Från vänster Ellinor Landelius, Märta Fäldt, Clara Herner, Elma Dumisic, Elma Ugljanin, Emma Ugljanin, Elsie Eklid, Lycka Andersson Nysten och Wilma Skyllberg.

Arkivbild från matchen mellan Warias F15/16 och Dagsberg 2022. Från vänster Ellinor Landelius, Märta Fäldt, Clara Herner, Elma Dumisic, Elma Ugljanin, Emma Ugljanin, Elsie Eklid, Lycka Andersson Nysten och Wilma Skyllberg.

Foto: Tobias Fälth

Insändare2023-04-21 05:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Forskning har också visat att tjejer inte ägnar sig åt spontanidrott i samma utsträckning som killar. Glädjande nog väljer allt fler tjejer att spela fotboll. Antalet lag och spelare ökar enligt Svenska Fotbollsförbundet. Det är något som Norrköpings kommun kan ta tillvara på genom att utveckla Ektorps IP.

Jag och min fru är engagerade i fotbollsklubben IK Waria som sedan början av 2000-talet är Norrköpings enda renodlade flick- och damfotbollsförening. Vi är lagledare för varsitt lag och tillsammans med ett gäng engagerade tränare bedriver vi verksamhet för cirka 60 tjejer mellan 7 och 10 år. IK Waria växer underifrån och idag är det cirka 150 tjejer som regelbundet tränar och spelar fotboll föreningens röda och vita tröjor. Det är ett gäng härliga tjejer som får möjlighet att växa tillsammans i en trygg och utvecklande miljö. Deras cirklar blir större och de får röra på sig.

För att vi ska kunna erbjuda tjejerna möjlighet att växa och utvecklas genom fotbollen behöver vi långsiktiga förutsättningar, framförallt behöver vi tillgång till träningstider. IK Waria håller till på Ektorps IP. Tisdagar och torsdagar har länge varit ”Waria-dagar”, men konkurrensen om träningstiderna är tuffa. Då och då blir vi av med tider som vi tidigare haft tillgång till. Det slår undan benen för en förening som bedriver en fungerande verksamhet för tjejer mellan 5 och 15 år.

Norrköpings kommun vill ha ett aktivt föreningsliv, där det är lätt att engagera sig. Kommunen driver också ett trygghetsskapande- och brottsförebyggande arbete och säger sig vilja samverkan för ett tryggare Norrköping. Idag är det vi och andra föreningar som finns uppe på Ektorp när solen går ner. Det är vi och fritidsgården som arrangerar aktiviteter och som bidrar med vuxennärvaro.

Norrköpings kommun kan också bidra till ett tryggare och mer levande Ektorp genom att utveckla Ektorps IP. Om idrottsplatsen nyttjas i större utsträckning skapas mer liv och rörelse i området. Det i sin tur ger ringar på vattnet. Ett område där det rör sig många människor uppfattas oftast som mer tryggt.

Här är fyra förslag på hur kommunen kan utveckla Ektorps IP:
1) Anlägg en till konstgräsplan. En upplyst konstgräsplan kan nyttjas i större utsträckning än dagens gräsplaner, vilket i sin tur skapar mer liv och rörelse i området.
2) Skotta den befintliga konstgräsplanen under vinterhalvåret. Idag tvingas vi och andra föreningar ställa in träningar och matcher på grund av att Ektorp inte prioriteras av kommunen.
3) Se till att befintliga planer är i gott skick och rusta upp området runt planerna. Dagens underhåll lämnar en del i övrigt att önska.
4) Ge oss och andra föreningar långsiktiga förutsättningar när det kommer till träningstider. Det är svårt att bedriva verksamhet när vi blir av med tider som vi tidigare haft tillgång till.

Jag har kontaktat både politiker och tjänstemän utan att få någon återkoppling. Varken Sophia Jarl (M) eller Olle Vikmång (S) har velat svara på vad de vill göra för att skapa förutsättningar för oss och andra föreningar i området. Kultur- och fritidskontoret och ansvariga politiker i kultur- och fritidsnämnden har inte heller tagit sig tid till att svara. Vi fortsätter att göra vad vi kan för att tjejerna ska kunna spela fotboll. Tillsammans kan vi göra mer för att behålla fler tjejerna i föreningslivet.