Dags för Region Östergötland att ta oss på allvar!

VI som personal på centraloperation på Vrinnevi vill ge vår upplevelse av att arbeta i covid-vården.

Insändarskribenterna menar att personalen på centraloperation inte blir sedda av Region Östergötland.

Insändarskribenterna menar att personalen på centraloperation inte blir sedda av Region Östergötland.

Foto: Arkivbild

Insändare2021-08-01 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har gått in på intensivvårdskliniken och vårdat mycket svårt sjuka patienter i en högspecialiserad miljö. Vi har fått minimal inskolning och introduktion. Vi förväntas ställa om och ställa upp utan rätt kompetens och förutsättningar och det utan skälig ersättning! Vilken annan yrkeskår skulle ställa upp på det? Vi har kastats fram och tillbaka mellan intensivvården och operation. Arbetsmiljön har varit tuff och det har varit en mycket slitsam tid, både fysiskt och mentalt. 

Vi anser oss inte ha blivit skäligt ersatta för det hårda arbete vi genomfört. Diskussioner har förts med chefer och regionledningen samt brev till ledande politiker angående detta. Detta mynnade ut i en ersättning som skulle gälla enbart för helgpass från maj 2021 till augusti 2021.

Det resulterade i att vi, när det var som värst och vi arbetade som mest, inte fått något extra överhuvudtaget! Vi på centraloperation har fått lägst ersättning av operationsenheterna inom regionen och ställer oss frågande till detta. Varför är vi lägre värderade? En skälig ersättning kan inte påverka arbetsmiljön, men det visar att vårt arbete uppskattas. Dessutom blev utfallet av årets lönerevision SÄMRE än förra året, trots löfte om att slitet för förra årets covid-vårdsarbete skulle visa sig i årets. 

Vi skriver denna insändare för att vi upplever att våra frågor bollas runt i de olika ledningsnivåerna inom Region Östergötland (RÖ) och att ingen ledning vill ta på sig ansvaret. Vår upplevelse är att våra frågor skjuts på framtiden med förhoppningen att vi ska tröttna och tystna. Nu talas om en eventuell fjärde våg, men det finns ingen plan för hur vi ska arbeta eller ersättas.

Det som kommer hända om ingen agerar är att om/när fjärde vågen kommer, kommer flera av oss att säga upp sig eller sjukskrivas, vilket innebär förlorad kompetens på operationsavdelningen och vårdgarantin kommer inte kunna upprätthållas. Detta innebär en stor risk för den enskilda individen! RÖ vill gärna framhålla sig som en attraktiv arbetsgivare, men är detta rätt väg att gå då? Förtroendet för regionen som arbetsgivare är nere på minus och stödet för oss medarbetare är obefintligt från högre ledning.

Det är hög tid att Region Östergötland tar ansvaret för att säkerställa god och patientsäker vård till regionens medborgare!