Dags för folkomröstning om vattnet till Finspångs befolkning

"Frågan är så pass viktig och spänner över så lång tid att en rådgivande folkomröstning måste övervägas", skriver insändarskribenten efter att Finspångs kommun bestämt sig för att ta dricksvattnet från Glan och Norrköping framöver.

Tanken är att Finspång ska få sitt dricksvatten från Glan framöver. Men skyhöga halter PFAS är ett stort orosmoln som inte finns med tillräckligt i framtida kostnadsberäkningar, menar insändarskribenten.

Tanken är att Finspång ska få sitt dricksvatten från Glan framöver. Men skyhöga halter PFAS är ett stort orosmoln som inte finns med tillräckligt i framtida kostnadsberäkningar, menar insändarskribenten.

Foto: Pär Andersson

Insändare2025-02-20 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter diskussion om ringmurars funktion(!) och att känslor inte får påverka debatten har Finspångs Kommun med stor majoritet beslutat att hämta tillbaka vårt, visserligen renade, avloppsvatten i Glan i form av dricksvatten från Norrköping de närmaste 100 åren. Den varianten anses således bättre än att vi, som är en av Sveriges sjörikaste kommuner, fortsätter att använda vårt eget vatten. Känns inte bra. 

Argumenten för detta (Dnr KS.2024.1157) är minst sagt tunna. Mats Annerfeldt (S) anser att det är viktigt med samverkan mellan kommunerna, som redan finns, men hävdar även att: ”huvudanledningen enligt mig är att det säkerhetsmässigt är lättare att säkra en överföringsledning än ett vattenverk”. Detta är snarare ett argument för att INTE förlägga flera kommuners vattenförsörjning på ett och samma ställe. 

Utredningen om kostnaderna för renovering av befintligt vattenverk respektive bygga nytt, ställt mot erbjudandet från Norrköping, har kritiserats och måste skärskådas, ordentligt. Ett erbjudande som verkar vara för bra för att vara sant är förmodligen just det. Känns inte bra.

En kostnad som inte tas upp är ett framtida ökat behov av vattenrening. Naturskyddsföreningen Norrköping har 2023-05-14 i en skrivelse till kommunen framfört oro om ”omfattande pågående och aviserade exploateringar” runt Glan. 

Bråvalla (F13), marinerat med skyhöga halter PFAS, (PFAS finns överallt även i Bleken/Näfssjön men där i betydligt mindre mängd) är också ett stort orosmoln som inte heller tillräckligt finns med i framtida kostnadsberäkningar. Norrköping har stoppat byggande av ett äldreboende i Bråvalla just för risken att frigöra PFAS. Kändes tydligen inte bra.

Glan med befintliga föroreningar riskerar än värre sådana i framtiden, föroreningar som måste renas. Det kan bli mycket dyrt för Finspång. Vad har vi då att förhandla med? Då ligger vi illa till när vi står med våra förhållandevis rena men outnyttjade vattenresurser. En framtid där Finspång i generationer är hänvisade till att i de närmaste 100 åren gå över ån efter vatten. Känns inte bra. 

Frågan är så pass viktig och spänner över så lång tid att en rådgivande folkomröstning måste övervägas.