I debatten idag får man ofta höra att dagens ungdomar inte vill jobba, att man inte kommer till sina arbetspass, särskilt inte på söndagsmorgnar. Det stämmer helt säkert och det är självklart något som alla sommarjobbande unga behöver fundera över.
Men det finns en sida till, och det är arbetsgivarnas ansvar. Många arbetsgivare sköter sig självklart exemplariskt, medan andra har ett förbättringsarbete att göra.
Väldigt många arbetsgivare har satt en gräns vid 18 år, utan att man riktigt förstår varför. Här bör fler arbetsgivare fundera på vad man kan göra för att låta unga under 18 år också få möjlighet att sommarjobba. När man väl hittat ett jobb så ska man logga in och skapa konton på företagens hemsidor, fyll i olika formulär, men ändå skriva fylliga CV och beskriva allt från tidigare arbetserfarenheter, betyg med mera. Har man tur kommer det en bekräftelse på att ansökan gått igenom men sällan något om den fortsatta processen.
Det som tydligen verkar vara absolut svårast för många arbetsgivare är att meddela att man INTE får ett jobb. Svaren helt eller så kommer det efter många månader. För den som söker ett arbete är det svårt att förstå varför arbetsgivaren inte kan meddela att man inte fått jobbet.
När man väl får ett jobb så innebär det ofta att man ska vara tillgänglig i princip hela sommarlovet. Eller bara jobba ett fåtal timmar utan tydliga scheman. Vissa unga erbjuds även att provjobba helt utan lön eller blir utan anställningskontrakt. Det är tyvärr så här många unga upplever hur det är att söka sommarjobb. Jag skriver bara i all välmening, för att arbetsgivare och vill anställa ungdomar faktiskt ska tänka till.
Vi vill alla att våra unga ska få en bra upplevelse av sina första steg in på arbetsmarknaden och att arbetsgivarna ska få unga att känna att det är värt att söka sommarjobb även nästa sommar. Alla unga kommer behövas på arbetsmarknaden framöver, se till att det är ditt företag eller organisation som dagens ungdomar vill återvända till när de ska ut på arbetsmarknaden på riktigt.