A-traktorerna är föräldrarnas ansvar

Före sommaren var det ett reportage i NT med några grabbar som kör A-traktorer .

När man kör på dagen håller man ju naturligtvis lagstadgad hastighet om man har ögonen på sig, men andra tider på dygnet går det betydligt fortare, skriver signaturen Yrkeschauffören.

När man kör på dagen håller man ju naturligtvis lagstadgad hastighet om man har ögonen på sig, men andra tider på dygnet går det betydligt fortare, skriver signaturen Yrkeschauffören.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-09-12 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"De är trötta på kritiken mot sina A-traktorer" NT 29/5

De var trötta på kritiken om hur de kör, antingen för fort eller för sakta, och på polisens attityd mot dem.

Jag förstår inte resonemanget. Kör de för fort så är det ju olagligt. För att få köra A- traktor ska man ha fyllt 15 år och ha gjort kunskapsprov på 65 frågor och ha minst 52 rätt. Genom kunskapsprovet ska man visa att man har teoretiska kunskaper så att man kan köra med omdöme i trafiken.

Det var vissa saker som inte kom fram i det tidigare reportaget. Omdömeslöst skulle jag vilja kalla det när en del ungdomar med A-traktorer  provocerar andra trafikanter genom att med stor text på vissa fordon upplysa om att man kan dra åt helvete eller hålla käften. Hatar när det händer - visst är det jobbigt.

De kan ligga och köra två, tre fordon tätt efter varandra vilket gör det mycket svårt att köra om med tunga fordon där det krävs fri sikt på lång sträcka. Kön kan vara 10 till 30 fordon efter A-traktorerna beroende på klockslaget.

Där ligger folk som ska till sina jobb, fordon som ska leverera varor och tjänster och har tider att hålla. Där ligger grabbarna och glider med ett hånleende på läpparna och bara totalvägrar att köra in på exempelvis en bussficka. 

Det gör däremot vissa bönder med sina tunga släp, men det var ju det här med omdömet.

När man kör på dagen håller man ju naturligtvis lagstadgad hastighet om man har ögonen på sig, men andra tider på dygnet går det betydligt fortare. Det kan man se på alla sladdspår på vissa vägar. Så i stället för att prata om polisens attityd, så försök ändra den egna attityden till en mer vuxen syn på bilkörning. 

En gång var det en förälder som försvarade sonens uppträdande i trafiken med att han var så motorintresserad. Är man seriöst motorintresserad så är man med i en klubb där man kan meka och sladda på avlyst område. Det man verkligen inte kan förstå är hur föräldrar kan vara helt ovetande om hur deras barn beter sig i trafiken och på vägarna när ingen ser. 

Och helt ofattbart hur man kan låta dem sätta upp dessa provocerande texter, vilken grund tror man läggs för sitt barn när det gäller det hägrande körkortet, det kan hända att man får vänta ett par år.

Läs mer om