Varför har vissa kunder blivit så otrevliga?

Vad är det som gör att många av dagens kunder i vår handel/butiker är så självfixerade? undrar Linda som är butiksanställd

Hur kan man vara så egoistiskt att man inte kan se hur en normal affärsuppgörelse i en butik fungerar, man köper varan, går till kassan, (trevligt samtal med kassapersonal ingår givetvis, det bjuder vi på) betalar och lämnar butiken? skriver Linda, butiksanställd.

Hur kan man vara så egoistiskt att man inte kan se hur en normal affärsuppgörelse i en butik fungerar, man köper varan, går till kassan, (trevligt samtal med kassapersonal ingår givetvis, det bjuder vi på) betalar och lämnar butiken? skriver Linda, butiksanställd.

Foto: Christine Olsson

Insändare2024-05-21 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har under många år varit butiksanställd och ser och har sett, en stor skillnad hur relationen butikspersonal/kund har förändrats märkbart till det sämre.

Jag har absolut inget problem att i samspel med kunden skapa en god relation, jag vill vara glad, hjälpsam och tillgodose kundens behov av hjälp. Kort och enkelt beskrivet, en stor portion av den av kunden förväntade servicen. 

Den service som under år av handel har utvecklats i det samspel som kan anses utgöra grunden för en normal och anständig affärsuppgörelse, samförstånd, säljare-köpare, pris och villkor.

Det som man under senare år kan notera är att vissa kunder tar allt för givet, ingen hänsyn till övriga kunder, ingen förståelse att man är upptagen med en annan kund. Ingen notis om att man har ett regelverk att följa, vid bland annat återköp av varor.

Jag arbetar i en stor butik med ett brett och bra sortiment, bra och prisvärda produkter, men jag är inte fackman inom varken VVS eller El. Ibland tror en del kunder att det är jag som både tillverkat och beställt varan. Kan man inte i detalj svara på frågor som rör till exempel VVS blir den här kategorin av kunder väldigt sura och tvära. 

För vissa kunder finns inga andra människor i butiken än de själva, att tränga sig före, klaga på långa köer, ställa frågor som; ”Varför har ni inte mera personal i kassan” är frågor som man ofta får höra?

Vissa kunder tycker också att när man har köpt en vara i butiken ingår en service utan gränser, exempelvis att bära ut varan till kundens bil på parkeringsplatsen, ofattbart.

Hur kan man vara så egoistiskt att man inte kan se hur en normal affärsuppgörelse i en butik fungerar, man köper varan, går till kassan, (trevligt samtal med kassapersonal ingår givetvis, det bjuder vi på) betalar och lämnar butiken?

Klart som korvspad för de flesta, men som jag skrev i inledningen, vissa kunder tror att de inte köpt bara varan, utan också en del av personalen.

Jag vet och förstår inte hur denna oönskade förskjutning har kunnat ske, men den är ogynnsam för alla.  Om de påstridiga och ovänliga kunderna skulle ges den tid de själva tycker att de förtjänar, skulle antalet anställda i våra butiker behöva mångdubblas.

Om kategorin otrevliga och påstridiga kunder skulle ta upp mera av vår tid skulle det givetvis gå ut över de som vi betraktar som normala kunder, de som förstår samspelet, kund/affärsanställd

Jag vill vara ett föredöme för min butik, tillmötesgående, serviceinriktad, artig, glad och ge kunderna en positiv upplevelse för den inköpta varan, men också ge dem en positiv bild av mig som butiksanställd. 

Jag kommer att fortsätta att jobba på det sättet även i fortsättningen och till dig som läser mina funderingar och känner igen dig som en kund som förstår relationen butiksanställd/kund var glad för det. 

Om de kunder som tillhör den skara som jag i huvudsak vänder mig till, självfixerade och bara klagar, också läser mina reflexioner, det finns tid till eftertanke och en smula ödmjukhet, vi är många som jobbar för er, vardag som helgdag.