Räknas vi i Skärblacka som likvärdiga medborgare?

I en insändare i förra veckan uppmanade Sophia Jarl vägföreningen i Skärblacka att omedelbart stänga bron vid bruket som är utdömd av Trafikverket.

Samverkan mellan kommunen och planerarna för järnvägsarbetet är uppenbarligen noll när kommunen inte inser värdet av att en annan överfart över järnvägen färdigställs innan arbetet påbörjas, skriver Henrik Lund.

Samverkan mellan kommunen och planerarna för järnvägsarbetet är uppenbarligen noll när kommunen inte inser värdet av att en annan överfart över järnvägen färdigställs innan arbetet påbörjas, skriver Henrik Lund.

Foto: Gunnar Hagberg

Insändare2023-02-15 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Vädjan från Sophia Jarl: Stäng genast bron i Skärblacka" NT 7/2

I samma insändare gör hon klart att kommunen kommer att ta ett ansvar beroende på ägarandelar. Det vore klädsamt om Sophia Jarl kunde undvika att gömma sig bakom fiffig retorik för att slippa ta ansvar.

Jarl argumenterar på ett sätt som verkar vara att få läsare att tro att det är hon som är handlingsinriktad och att vägföreningen inte gör någonting. Det är ett respektlöst förhållningssätt mot kommuninvånare.

Huvudsakfrågan borde vara att systemet med vägföreningar gör det möjligt för kommunen att diskriminera kommuninvånare i ytterområdena. Vi betalar skatt som kommunen använder till de centrala delarna i kommunen. Samtidigt förväntas invånarna i ytterområdena att lägga egna pengar på vägar och brorenoveringar i ytterområdena. Jarl är skyldig svaret hur man så flagrant kan diskriminera invånare i kommunen.

Allt ställs på sin spets när den enda vägen ut från gamla samhället i Skärblacka, nämligen en järnvägsplankorsning, stängs av helt under en vecka för arbeten på järnvägen. Vi boende i gamla samhället blir då hänvisade att köra över samma bro som Jarl inte vill att någon passerar över.

Allt tyder på att det inte finns ett uns av helhetstänkande hos kommunen. Samverkan mellan kommunen och planerarna för järnvägsarbetet är uppenbarligen noll när kommunen inte inser värdet av att en annan överfart över järnvägen färdigställs innan arbetet påbörjas.

Om du, Sophia Jarl, verkligen vill göra positivt avtryck så se till att inlemma ytterområdena i kommunens budget. Annars kommer du, liksom dina föregångare, bara visa ytterligare en gång att alla inte är likvärdiga medborgare enligt kommunens politiska ledning.