Det är oförståeligt hur de styrande hanterat ett gammalt kulturarv som man uppger sig ”måna om ”. Vi kan åka till månen, men inte renovera broar, dessutom till mycket lägre kostnad än en ny bro. Enligt de styrande var bron i mycket dåligt skick (i brist på underhåll), den var målad med farlig blymönja, den behöver uppgraderas till dagens krav (dimridåer).
Försöken till underliga förklaringar har inte godtagits av Norrköpingsborna. Äntligen har vi fått veta den verkliga orsaken till rivningen, den nya bron ska möjliggöra cykeltrafik. Därför ska den breddas och plattas till och bli en så kallad fackverksbro. I den fina gång- och motionsleden som Åbackarna utgör ska nu också cyklar ingå. Därför rivs ett mycket omtyckt kulturarv och inget blir sig likt. Vad kan vi förvänta oss härnäst?
GLS gångtrafikant
Svar från kommunen:
Vi är väl medvetna om den betydelse som Femöresbron har för Norrköpingsborna. Att den kommer att ersättas med en ny bro beror på att två av varandra oberoende utredningar har visat att stålet i bron var i mycket dåligt skick och det bedömdes därför som orimligt att renovera den.
Den nya bron är tillgänglighetsanpassad, vilket påverkar bredd och lutning. Det för den ska möta tidens krav och för att göra det lättare att ta sig över med bland annat rullstol. Konsekvensen blir då att det också blir lättare att cykla över bron. Att underlätta för cyklister är inte det primära syftet med bron, men blir alltså en konsekvens av att den tillgänglighetsanpassas för gående. Femöresbron byggs för att vara en del av promenadstråket runt strömmen.
Detta har inget med brons fackverkskonstruktion att göra. Denna brotyp väljs för att den nya bron ska bli så lik den gamla det går. Den gamla bron var av fackverkstyp och därför blir den nya det också. Likt den gamla får också den nya bågform och även samma färgsättning.
Johan Smedner, enhetschef infrastruktur