Black Friday känns synnerligen omodern

I en tid när jordens medeltemperatur skenar, artutdöendet accelererar och allt fler ekosystem står på randen till kollaps är shoppinghysterins högtidsdag – Black Friday – synnerligen omodern.

Insändare 13 oktober 2022 22:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att butikerna ofta lurar konsumenterna genom att veckorna innan höja priserna för att sedan kunna “sänka” dem i samband med braskande konsumtionsuppmaningar bidrar till fenomenets bittra eftersmak. 

 

Bättre är då istället att agera och handla smart – genom att laga tillsammans, byta med varandra och köpa begagnat så långt som möjligt. Det spar såväl på plånboken som planetens resurser, samtidigt som du kan få ett tillfälle att träffa vänner eller lära känna nya bekantskaper istället för att stressa runt bland andra jäktade människor. 

 

I dessa kristider är det dessutom extra klokt att hushålla och ta tillvara på det vi redan har – åtgärder som både minskar den egna och samhällets sårbarhet. 

 

Dessutom får du pengar över som du kan använda till annat – en win-win-lösning helt enkelt. Vi uppmanar därför alla som möts av billighetsbudskap att kritiskt granska företagens metoder och motiv, och påminna om att vinstintresset är det som styr även de stora reklamkampanjerna. Bojkotta Black Friday – för din egen och samhällets skull.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa