Bjud en medmänniska på ett leende i juletid

I dessa tider med kyla och när det drar sig mot jul och nyår vill jag vädja till er som möter våra hemlösa som också har det väldigt svårt ekonomiskt. Bjud på ett leende.

Insändare 20 december 2021 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Och varför inte köpa lite mat eller ge bort några kläder som du ändå inte använder? 

Tyvärr möts de här människorna med förakt alltför många gånger och med kommentarer som att de ska ta tag i sitt liv och i Sverige lider ingen.

Dessa kommentarer är så ogenomtänkta så jag undrar hur de ens kan somna på kvällen? Ja de har ofta ett missbruk med sig, men ofta också ett psykiskt dåligt mående som har gjort att de inte klarar vardagen med att sköta sina betalningar och annat.

Vad det gäller missbruket så är det säkert ingen som sa när de testade första gången att nu ska jag bli en missbrukare. Jag hör kommentarer som varför testa då över huvud taget? 

 

Jag kan bara säga till er att ni bör få höra ett stort grattis, grattis till att ni var starka, fick rätt vänner, ibland rätt föräldrar. Jag skriver ibland då det finns väldigt många av dessa människor som har väldigt bra föräldrar men att de ändå hamnade snett av någon anledning. En anledning som kan vara allt mellan himmel och jord. 

Det hjälper ingen att försöka hitta vem som gjort fel, och det hjälper inte att säga sådana kommentarer när det redan har hänt. Det finns säkert mycket som du själv skulle önska vore ogjort, men som inte gav dig ett ibland livslångt lidande. 

 

Jag möter dessa människor med stor respekt och jag köper gärna ett paket cigaretter eller en meny på Mc Donalds till dem. Att få ge till de som behöver det mest är en ynnest. Jag verkligen avskyr när jag hör er prata om att sluta dricka, knarka, röka och att ta tag i sina liv. Självklart är det vad som behövs, men när stödet och resurserna inte finns från staten för att hjälpa så är det ytterst få som klarar detta på egen hand. 

 

Människans egna ansvar finns självklart, men här behövs inte era kommentarer som är nedsättande. Ställ er frågan som omnämns ungefär så här i bibeln, ”Den som är fri från skuld skall kasta första stenen” Jag vill be er som känner er träffade att tänka om, det är en otroligt fin känsla som uppstår när du blir en medmänniska, en medmänniska som inte dömer eller förlöjligar någon annan människa. Tänk om det vore ditt barn eller din pappa/mamma som andra människor gav sig på och såg ner på? Jag ber er inte att försörja någons missbruk, utan jag ber er om medmänsklighet och se de här människorna, se dem med respekt. Livet kan ändras väldigt fort för alla.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa