Bilar kommer aldrig att bli miljövänliga

Transporter behövs för att flytta varor och människor mellan olika platser. Men detta måste ske så miljövänligt som möjligt. Helst med cykel, tåg eller kollektivtrafik.

Ibland saknas tyvärr de klimatsmarta transportmöjligheterna. Och då behövs bilen. Då gäller det att ha en effektiv snål bil, att samåka och minska påverkan på miljön, skriver signaturen Naturligt-vis.

Ibland saknas tyvärr de klimatsmarta transportmöjligheterna. Och då behövs bilen. Då gäller det att ha en effektiv snål bil, att samåka och minska påverkan på miljön, skriver signaturen Naturligt-vis.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2023-07-28 09:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Finns mycket annat att slå ner på för miljön" NT 27/7

 "Elbilar ligger efter i miljöracet" NT 27/7

Bilar kommer aldrig att bli miljövänliga, de kommer bara påverka miljön mer eller mindre. Det handlar om buller, hårdgjorda ytor till vägar och parkeringsplatser, stor påverkan när vägar dras genom naturen, hälsofarliga partiklar från däck och vägbanor, avgaser och omfattande resursförbrukning till fordonen.

Som ingen bör ha undgått har vi en snabbt skenande miljökris. Haven kokar, isar smälter, skogar brinner och skyfall dränker stora områden i många länder. Ibland saknas tyvärr de klimatsmarta transportmöjligheterna. Och då behövs bilen. Då gäller det att ha en effektiv snål bil, att samåka och minska påverkan på miljön. Alla, precis alla, måste göra allt de kan för jordens och våra kommande generationers överlevnad.

I en enkät undersöktes olika idrotter och hobbyintressen. Faktorer som transporter, uppvärmning och energianvändning ingick. Resultatet visade att bilsporten leder ligan över den idrott som har mest miljöpåverkan. Dessutom måste man väl medge att det är onödigt att åka bil helt i onödan. Bara för att visa upp sig och sin bil.

Att elbil räknas som miljöbil tvivlar många på. Batterier och bilens tyngd sliter på jordens resurser och på miljön. De politiker som nu styr har tyvärr höjt skatten för lokalproducerad biogas, som är oerhört mycket renare än bensin och diesel, som samma politiker lovat sänkt skatt för.

Insändarskribenten menar att Sverige är litet och har låga utsläpp och att mycket annat är värre. Men delar man in jordklotet i mycket små delar och påstår att varje del har låga utsläpp så lär vi inte rädda vår värld.

Och Sverige har inte låga utsläpp räknat per person. Faktiskt större än Kina, särskilt om vi räknar in allt de tillverkar åt oss som dessutom ska transporteras långt.

År 2021 uppgav nära var femte svarande att de var medlem i en miljöorganisation eller engagerad i ett miljönätverk.
Naturskyddsföreningen till exempel har runt 240 000 medlemmar. De flesta av dessa försöker göra vad de kan för att bidra till en bättre miljö och minskade klimatproblem. Och dit hör då rakt inte raggarbilar och motorsport. Även om det må vara roligt.