Betalar kommunen rätt pris för att tvätta bilarna?

Hur sker debitering inom Norrköpings kommun för tvätt av kommunala bilar inom den dagliga verksamheten med bilvård?

Den dagliga verksamheten tar inte ut högre avgifter än vad som motsvarar den genomsnittliga kostnaden för biltvätten, skriver stadsjurist Maria Norman i sitt svar om biltvätten i daglig verksamhets regi..Genrebild.

Den dagliga verksamheten tar inte ut högre avgifter än vad som motsvarar den genomsnittliga kostnaden för biltvätten, skriver stadsjurist Maria Norman i sitt svar om biltvätten i daglig verksamhets regi..Genrebild.

Foto: LEIF R JANSSON

Insändare2021-12-21 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utdrag ur Konkurrenslagen: "För att undvika att sätta för låga priser är det viktigt att den offentliga aktören åtminstone täcker kostnaderna för säljverksamheten. För att få god kunskap om säljverksamhetens kostnader och intäkter behöver dessa särredovisas från annan verksamhet. Det är också viktigt att tänka på att kostnader för nyttjande av lokaler, administrativa tjänster och andra resurser som behövs för verksamheten också redovisas på ett rättvisande sätt. Både investeringskostnader, kapitalkostnader och kostnader som är gemensamma med annan verksamhet behöver täckas för att säkerställa att konkurrensen inte snedvrids eller hämmas."

Det är självfallet ett ömmande behov att vägleda personerna i den dagliga verksamheten men kommunen måste göra rätt. 

Det krävs att någon mer kunnig än Anders Granqvist, verksamhetschef på vård- och omsorgskontoret och Mari Asklund, enhetschef för daglig verksamhet för att förklara att man verkligen gått igenom alla omständigheter beträffande konkurrensbegränsningen. 

Ber därför ytterligare redovisning i frågan då jag ej kan se att verksamheten bedrivs inom ramen för den offentliga aktörens uppdrag.

Kan ni bemöta ifrågasättandet med självklara hänvisningar till de lagar som gäller en kommun så går jag självfallet ej vidare till Konkurrensverket.
 


Jane Berh
 

Svar direkt

Frågan gäller den dagliga verksamheten som utför biltvättar i Norrköping. Verksamheten drivs som en daglig verksamhet i enlighet med LSS-lagstiftningen av Norrköpings kommun, där kommunen också har ett lagstadgat ansvar att anordna meningsfull sysselsättning för de personer i yrkesverksam ålder som har en funktionsnedsättning, inte arbetar eller går någon utbildning.

Verksamheten utför, sedan cirka ett år tillbaka, enbart bilvård/tvättar av kommunens egna bilar som används i kommunens olika verksamheter. Bakgrunden till att biltvätten inte längre är tillgänglig för privatpersoner är kommunallagens bestämmelser om kommunal näringsverksamhet, där en kommuns möjligheter att agera på den öppna och konkurrensutsatta marknaden är ytterst begränsade. En kommun får i princip inte ägna sig åt verksamheter inom det så kallade ”egentliga näringslivet” eftersom kommuner och privata företag inte kan konkurrera på samma villkor.

När det gäller frågan om den dagliga verksamhetens prissättning och vilka priser som de kommunala verksamheterna får betala för utförda biltvättar så sker prissättningen enligt kommunallagens självkostnadsprincip vilket innebär att den dagliga verksamheten inte tar ut högre avgifter än vad som motsvarar den genomsnittliga kostnaden för biltvätten. Betalningen sker enligt framtagen prislista, via interndebitering mellan de olika kommunala verksamheterna för utförda biltvättar.

Maria Norman, stadsjurist