Ska endast bilister informeras om underhåll?

Även om det politiska styret i Norrköping omfamnar bilismen bör de även komma ihåg cyklisterna när broar stängs av eller andra vägarbeten ska utföras, tycker signaturen "En som cyklar året runt".

Under veckorna innan renoveringsarbetet av Riksbron sommaren 2023 påbörjades fanns inga indikationer på att cykelvägen skulle stängas av, skriver signaturen "En som cyklar året om".

Under veckorna innan renoveringsarbetet av Riksbron sommaren 2023 påbörjades fanns inga indikationer på att cykelvägen skulle stängas av, skriver signaturen "En som cyklar året om".

Foto: Victoria Lind

Insändare2024-05-17 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Flera broar i Norrköping stängs av" NT 6/5

Precis som många andra läste jag i NT om de broreparationer som ska genomföras under den närmaste tiden. Trots att jag reflekterade över att en av broarna som nämndes i artikeln kunde vara den som jag använder dagligen i min cykelpendling så kunde jag inte bekräfta att så var fallet.

Dessutom tänkte jag, i min enfald, att det ju inte funnits några som helst indikationer på att det skulle genomföras någon form av arbete där eftersom det så sent som under måndagsmorgonen inte fanns någon information om det i anslutning till bron. Det visade sig vara en missräkning från min sida eftersom jag helt förträngt att kommunen inte verkar räkna oss cyklister som trafik. 

Det är ingen hemlighet att vårt nuvarande politiska styre ser ökad bilism som en framtid för Norrköping, detta trots att det går emot all rimlighet vad gäller både miljöarbete och modern stadsplanering. Trots att Norrköping tidigare stolt utnämnt sig till cykelstad (om jag inte missminner mig finns de gigantiska cykelmonumenten kvar lite här och var) och det faktum att man i skrivande stund kan nominera cykelpendlare att få ta del av ett pris från kommunen verkar man helt och hållet glömma bort cyklister (och då även gångtrafikanter) när man planerar underhåll.

Ett tydligt exempel på detta var när man under 2023 renoverade Riksbron. I flera veckors tid skyltade man då på bilvägen att körfälten skulle begränsas och så även framkomligheten. Under veckorna innan renoveringsarbetet påbörjades fanns dock inga indikationer på att cykelvägen skulle stängas av. Istället dök skylten om avstängd cykelväg upp samma dag som arbetet inleddes.

På samma sätt har nu bron mellan Klockaretorpet och Kneippen stängts av utan förvarning vilket innebär en omväg på flera minuter under min dagliga cykelpendling. Detta i sig är inget större problem, men det är något jag behöver ta i beaktande för att hinna i tid till jobbet.

Eftersom reparationen tycks vara planerad och inte något som uppstått akut kan jag tycka att man borde ha informerat om det på samma sätt som man skulle informera om att man stänger av någon av stadens bilvägar för att man på så sätt ska kunna ta det i beaktande under kommande veckors pendling.

Även om vårt politiska styre kommer att fortsätta envisas med att omfamna bilen för att plocka billiga poäng hoppas jag att man även kan beakta oss cyklister och gångtrafikanter vid framtida planering av såväl reparationsarbeten som nya stadsdelar.