Beröm till demensboendet Nils Åbergs gata

Visst var det ett beklagligt beslut som fattades i januari 2020 om sänkning av bemanning på demensboendena. Naturligtvis kan inte bara anhöriga utan även personalen vara missnöjda med detta.

Om det inte varit så många aktiviteter och promenader på gång kan det bero på den ökända pandemin, skriver Marianne Wiegert. Bilden är från ett annat boende än det som skrivs om i insändaren.

Om det inte varit så många aktiviteter och promenader på gång kan det bero på den ökända pandemin, skriver Marianne Wiegert. Bilden är från ett annat boende än det som skrivs om i insändaren.

Foto: Kallestad, Gorm/TT

Insändare2021-06-03 17:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar

"Skäms Norrköpings kommun över hur ni behandlar dementa". NT 31/5

Jag är liksom den som skrivit insändaren och bett kommunen skämmas anhörig till en boende på Nils Åbergs gata 2. Efter att ha tagit del av de negativa uttalandena om situationen, som att det handlar om förvaring, hjälp med påklädning, hygien och läggning vill jag som regelbundet och ofta besöker en av avdelningarna på det bestämdaste ändra den bild du ger av verksamheten. 

Jag är imponerad av personalen för de insatser de gör, både den fasta staben och vikarier. De är inte bara undersköterskor - de är små under. Av erfarenhet vet jag att de sitter ner hos de boende och pratar med dem. Om det inte varit så många aktiviteter och promenader på gång kan det bero på den ökända pandemin. Personalen har under den här svåra tiden presterat sitt bästa. Den fasta staben har i stor utsträckning också demensutbildning.

Ordförande och vice ordförande i Vård- och omsorgsnämnden berättar i sitt svar på insändaren att statsbidragen ska göra det möjligt att anställa fler undersköterskor i kommunen. Vi anhöriga kan glädjas åt uttalandet att demensvården ska stärkas. Det planeras också speciella utbildningsinsatser inom demensområdet.