Bergön - överbefolkad turistmagnet eller betesmark?

Kommer djuren eller turisterna att vinna slaget om Bergön? Ska det bli en överbefolkad turistmagnet eller betesmark med blommande buskar och träd, frågar sig insändarskribenten.

Med den aktuella planen kommer Bergön att bli världens tredje mest tättbefolkade ”land”, endast överträffat av Monaco och Singapore som har fler invånare per kvadratkilometer, menar insändarskribenten.

Med den aktuella planen kommer Bergön att bli världens tredje mest tättbefolkade ”land”, endast överträffat av Monaco och Singapore som har fler invånare per kvadratkilometer, menar insändarskribenten.

Foto: Anna Bennich

Insändare2020-11-04 07:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”En mindre stadsdel” kallade Hans Andersson (NT 16/10) den exploaterade Bergön i skärgården; som Söderköpings kommun nu vill att Länsstyrelsen ska OK:a på förhand med ett planeringsbesked. Hans Andersson fruktar att folket i den nya ”stadsdelen” inte kommer att nöja sig med att vara fångar på fortet utan att deras liv och leverne även kommer att påverka den omkringliggande mycket känsliga, skyddsvärda och riksintressanta skärgårdsnaturen. 
Det är jag också övertygad om. I synnerhet då jag med häpnad insåg att Bergön med den aktuella planen kommer att bli världens tredje mest tättbefolkade ”land”, endast överträffat av Monaco och Singapore som har fler invånare per kvadratkilometer. 
Nästan lika häpen blev jag när jag fick klart för mig att det är skattebetalarna, som till största delen har betalat för planeringen av denna befolkningsexplosion på Bergön genom de EU-bidrag som beviljats. Dels 102 500 kronor (Besöksanläggning Bergön turism) från Kustlandet, dels en dryg miljon från projektet Coast4us som båda arbetar med pengar från EU:s regionala utvecklingsfond. Länsstyrelsen i Östergötland är ledande partner i Coast4us där också det Stockholmsföretag, som äger Bergön är partner och medverkar genom att i ett pilotprojekt utveckla ”en hub för ekoturism” på Bergön. Det är den planen som nu har presenterats för allmänheten. 


Men samtidigt hade Länsstyrelsen redan 2016 beviljat ett 5-årigt restaureringsbidrag där målet är att Bergön ska bli en varierad betesmark med solbelysta ekar och äldre sälgar och rikligt med blommande buskar och träd. Restaureringsplanen för Bergön omfattar 5 + 5 år och innebär bland annat att det ska gå betesdjur på ön varje år. De årliga bidragen kommer ur EU:s jordbruksfond för landsbygdsutveckling.
Jag tyckte det verkade jättekonstigt att EU-bidrag kunde ges för att samtidigt planera för att göra Bergön till tätbefolkad ”turistmagnet” (NT 23/9) och vacker betesmark. Men Länsstyrelsen menade – vid förfrågan – att det var helt okej! Kom inte och säg att skattebetalarna är snåla. 
Men nu är förstås spänningen enorm. Kommer djuren eller turisterna att vinna slaget om Bergön? Ska det bli en överbefolkad turistmagnet eller betesmark med blommande buskar och träd? Själv håller jag tummarna för fåren, getterna och korna.