Bättre skyltning vid hällristningarna behövs

För någon vecka sedan hade jag besök av en person som är väldigt intresserad av fornlämningar, och han ville se så mycket som möjligt av de fornlämningar som utmärks med ett R på kartorna över Östergötland.

Insändarskribenten anser att underhållet av hällristningarna på sina håll är eftersatt.

Insändarskribenten anser att underhållet av hällristningarna på sina håll är eftersatt.

Foto: Anders Jagemo

Insändare2021-08-14 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

GPS:en skickade oss till hällristningarna via södra sidan av Strömmen! Inte den officiella vägen via Himmelstalundsbadet alltså. Det var i sig inget problem eftersom fornlämningen är lika lättillgänglig från södra sidan. Det var bara det att det inte fanns tillstymmelse till anvisning om hällristningarna från det hållet.

Väl inne vid Sveriges näst största hällristningsområde var vi helt ensamma - inte en turist i sikte, trots att det var semestertider!

Utan reklam för området hittar inte turisterna dit, helt enkelt! Detta är ju en turistmagnet av stora mått, bara man vet om det! Det är skandalartat att man från kommunalt håll inte vet hur man lockar turister till stan!

Även andra fornlämningar är sorgligt eftersatta, skyltar har fått vittra sönder, och själva fornlämningarna är igenväxta och näst intill osynliga för ett otränat öga.

Ett område vid Bråvalla innehåller flera gravrösen mm, men vill man hitta detta, får man ägna sig åt detektivarbete en bra stund. Jodå, det finns en skylt en bra bit in i kohagen, men den går knappt att tyda!