Bättre lösa problemen än sopa dem under mattan

Jag vill gärna svara dig ”Irriterad kvinna” som i NT den 11 februari skrev att kvinnor alltid vill gå till en gynekolog med sina besvär.

Insändare 19 februari 2023 10:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Kvinnor vill gå till gynekolog" NT 10/2

Låt mig vara tydlig på en punkt, vi socialdemokrater tycker att kvinnor ska ha den vård som de har rätt till och behöver i sammanhanget, det är inte tal om annat.  

 

Vi är idag i ett läge när det finns för få gynekologer. Då är det viktigt att man kan hantera enklare besvär och göra en bra bedömning om vilka som behöver remiss till en kvinnoklinik på våra vårdcentraler. Om man tittar på 1177 så får man som medborgare en utmärkt vägledning till var man ska söka sig med de besvär man upplever, sin vårdcentral eller en kvinnoklinik. Så vägen att själv söka vård där man önskar är redan idag öppen. 


Det vi vänder oss emot är att den nya majoriteten med M, KD, L och SD vill använda privatiseringar som universalmetod. Denna gång dessutom helt utan att göra en konsekvensbeskrivning av vad beslutet kan leda till för den kvinnosjukvård vi har. Det är ungefär lika illa som att sätta in ett plåster i alla sammanhang utan att kika på skadan och göra en bedömning av behov av åtgärd. Beslut ska fattas när man har ett bra underlag. 

Vi tycker också att de problem som finns behöver lösas i stället för att sopas under mattan med ett privatiseringsexperiment. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa