Barn ska inte behöva konkurrera med alkoholen

Cirka 4000 barn i Norrköping har negativa erfarenheter av att någon i deras närhet dricker mycket.

IOGT-NTO skriver i en debattartikel att det är viktigt att göra mer för att skydda barn från alkoholens konsekvenser.

IOGT-NTO skriver i en debattartikel att det är viktigt att göra mer för att skydda barn från alkoholens konsekvenser.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2022-03-30 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Två tredjedelar av dem har mycket negativa erfarenheter. Erfarenheterna bär många av barnen med sig upp i vuxen ålder. Det gör att de i högre grad mobbar eller mobbas, presterar dåligt i skolan, i högre grad förekommer i kriminella sammanhang, oftare blir arbetslösa och försörjningstagare senare i livet. De löper högre risk för suicid och för att utveckla missbruk. Alkoholen berövar barnen ett bra liv – idag och senare.

Samhället har i lagar som Socialtjänstlagen och Barnkonventionen en skyldighet att ge barn stöd. Men i kommunerna når man bara en liten del av barnen och kan göra mycket mer. 

Samhället (läs: kommunen) ska genom välutbildad personal kunna upptäcka barn som har det svårt och ge dem stöd. Barnen behöver veta att det inte är deras fel att en förälder dricker. Kompetensen att upptäcka och stödja dessa barn saknas i hög grad i vår kommun liksom i andra kommuner. Landets lärarutbildningar brister i att ge blivande lärare kunskap och redskap.

Men enligt Socialtjänstlagen och Barnkonventionen ska kommunen inte bara ge stöd. I lagarna står också att man ska förebygga att andra och ännu ej födda barn hamnar i samma svåra situation. Det försvåras om inte alkoholen generellt ges mindre plats i samhället.



Vad kommunen kan/borde göra:

Kompetensutveckling av all kommunal personal som möter utsatta barn kan göra tidig upptäckt möjlig. Pedagoger och elevhälsa är nyckelpersoner.

Bygg ut stödet till barn i form av stödgrupper och stödsamtal. Sök här även samarbete med organisationer i civilsamhället.

Initiera ett offentligt samtal om vad alkoholen orsakar och kostar samhället.

Öronmärk resurser till föreningar för att utbilda sina ledare i barn- och ungdomsverksamhet om hur de bäst kan stödja de här barnen.

Skapa fler alkoholfria zoner. Använd ordningsstadgan. Gör kommunala lokaler och arenor där barn och ungdom vistas alkoholfria.

Utöka behandlingsinsatserna i samarbete med hälso- och sjukvården. 

En politik som leder till en minskad alkoholkonsumtion i hela befolkningen ger färre föräldrar som dricker så mycket att barns uppväxt störs.

Norrköping gör alltför lite för de här barnen. Norrköping kan bättre. Inte minst följa lagarna. Barn har lika stora rättigheter som vuxna till ett bra liv. De ska inte behöva konkurrera med alkoholen om plats under uppväxten. Barn är sårbara individer vars intressen ska gå före.