Att lägga ner ögonkliniken får samhällsekonomiska konsekvenser

Barn och äldre kommer att behöva skjutsas till Linköping av familjemedlemmar som behöver ta ledigt från arbetet om kliniken i Norrköping läggs ner. Och det för behandlingar som ibland bara tar några minuter, konstaterar insändarskribenten "Bekymrad pensionär".

Insändarskribenten hoppas att ögonkliniken blir kvar på Vrinnevisjukhuset.

Insändarskribenten hoppas att ögonkliniken blir kvar på Vrinnevisjukhuset.

Foto: Michael Bercu

Insändare2024-11-22 15:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag blir så arg över orättvisor överhuvudtaget, men när det gäller sjukvård känns det extra hårt. Vi lever ju i Sverige och betalar skatt för att få en rättvis sjukvård varhelst vi bor i landet.

Om ni politiker tänker genomföra ert beslut att lägga ner ögonsjukvården i Norrköping, så undrar jag om ni har tänkt på konsekvenserna för oss Norrköpingsbor?

När det gäller det vårdval till privata ögonkliniker som cirka 8 000 (tror jag) personer måste göra, så finns det bara en (mycket bra) i Norrköping. Det finns två i Linköping och en i Motala. Detta leder förmodligen till att väldigt många Norrköpingsbor tvingas åka till Linköping eller Motala för vård.

Det drabbar barn (om nu den vården inte blir kvar i Norrköping) som måste få skjuts av föräldrar som måste ta ledigt från sina arbeten.

Det drabbar äldre som måste få skjuts av barn som måste ta ledigt från sina arbeten eller tvingas åka färdtjänst/sjuktransport till Linköping för behandlingar som ibland bara tar några minuter.

Det drabbar även alla patienter som i vanliga fall kör bil, men som får behandlingar där man inte får köra bil efteråt. Dessa patienter måste också få skjuts av andra.

Är detta samhällsekonomiskt tänkande?

Jag hoppas att ni politiker tar ert förnuft till fånga och låter ögonsjukvården bli kvar i Norrköping – och betalar för den ögonsjukvård som befolkningen behöver.