Folk struntar i att ta hand om avfall i Klockaretorpet

Det är inte bara i Silverringen som människor struntar i att ta hand om sitt avfall.

Insändare 19 juli 2022 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid Ica Kvantum, Klockaretorpet finns en återvinningsstation där det ofta är fruktansvärt grisigt. Se bild!

Människor lastar av soppåsar som kråkor och kajor sliter sönder, trasiga glasskålar, kläder och numera också möbler och husgeråd. Man förvånas också alltid över att folk inte orkar gå runt en container och stoppa in sina pappersförpackningar i springan på sidan eller baktill på containern, utan fortsätter trycka in framifrån tills förpackningarna ramlar ur och ned på marken. Orka gå runt! Och ett tips gällande påsar med skrymmande plastförpackningar – ställ dig och trampa på påsen så den blir platt. Då kan den tryckas in genom springan!

 

När man ser återvinningsstationen i mitt bostadsområde tror man att man befinner sig i ett U-land. Det måste bli ordning och reda på återvinningsstationerna. Här är några förslag:

1. Sätt upp övervakningskameror

2. Inhägna området med sopcontainrar och lås på natten

3. Containrarna räcker inte till – ställ upp fler! 

4. Töm oftare!

5. Sätt upp information på arabiska och engelska hur man ska sopsortera och om böter vid överträdelse. 

6. Anställ en tillsyningsman som åker runt och kollar återvinningsstationerna regelbundet

7. I bostadsområden som Navestad – anställ vaktmästare, som bor i området, och som ser till soprum och trappuppgångar och även kan hålla koll på om det sker försäljning av droger, vandalisering, inbrott i källarförråd etc.

8. Anställ ungdomar i området, ge dem utbildning och låt dem jobba i städpatruller

9. Dela ut flygblad i varenda brevlåda i Navestad och Klockartorpet med information gällande hantering av sopor. Texten ska vara på svenska, engelska och arabiska. Upplys om att de som inte följer reglerna kommer att få betala böter.

10. Spåra ägarna till soporna – utbilda sophundar – och bötfäll!

11. Ordna lokala returstationer där folk kan bli av med sådant som inte kan sorteras på återvinningsstationerna. Alla har inte bil och kan åka till returpunkterna på Fiskebyvägen, till Åby eller Krokek.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa