Bara pengar som gäller i dagens jordbruk

Krigets åska rullar vidare i Ukraina. Det kommer förmodligen inte att upphöra förrän det land som varit suveränt och självständigt i snart 30 år åter kommer att vara införlivat med Ryssland.

Insändare 3 april 2022 17:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att man nu jagar bort en tiondel av Ukrainas befolkning, samt ödelägger stora arealer. Jordbruksmark, tar man med en klackspark. Allt är ju riskfritt. Nato törs eller vill inte ingripa. Det enda man tar till är sanktioner och fördömande. Vadå sanktioner? Mot ett land som sträcker sig från halva Europa till Stilla Havet. Det konstiga är att Ryssland blev en demokrati i början av 90-talet.

 

Här i Sverige skrotades försvaret då inget hot från öster längre var aktuellt. Värnplikten togs bort och vårt jordbruk släpptes helt i händerna på storkapitalet. Man gör idag precis hur man vill med jordbruket. Man köper och säljer gårdar till ohyggliga priser. Det är bara en sak som gäller: pengar. Då gör man som man vill.

 

Nu har regering och riksdag fått kalla fötter. Vi är självförsörjande i landet till 40 procent. Resten måste importeras.

Från vilket håll? Drivmedelspriserna stiger för varje vecka. Tror våra politiker att det är bara här som diesel och bensin blir dyrare? Det tror inte jag.

Massor av jord kommer att bli osådd även på kontinenten. Nu när varje teg behöver utnyttjas till livsmedel åt människor och djur.

För att klara oss ur klimatkrisen behöver vi ett mindre, väl utvecklat jordbruk över hela landet.

 

Till sist en uppmaning till politikerna att tänka om. Satsa och uppmuntra småjordbruket. Återinför jordförvärvslagen i den helhet som gällde på 1970-talet. Höj självförsörjningsgraden till åtminstone 80 procent. Återinför värnplikten och bygg upp våra regementen till 60-tals nivå. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa