Avskaffa alla Epa-traktorer för miljöns skull

Det innebär att vid varje Epa-stopp så går det åt sex till tio liter diesel extra, skriver signaturen Chaffisen med bromsberedskap. Arkivbild.
Det innebär att vid varje Epa-stopp så går det åt sex till tio liter diesel extra, skriver signaturen Chaffisen med bromsberedskap. Arkivbild.

Känner att jag måste lyfta upp problemet med dessa Epa-bilar som rullar på vägarna.

Insändare 16 maj 2023 21:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag jobbar som tankbilschaufför och på vårt företag är det krav på att köra ekonomiskt. Vad jag vet så har följande problem aldrig diskuterats i media eller lyfts i någon miljödebatt.

 

Jag kör nästan alltid fullt lass med en totalvikt på 64 ton. Normalt så ligger förbrukningen på dieseln runt fyra liter per mil.Vid en inbromsning ned till 30 kilometer i timmen så tar det två, tre kilometer innan jag är på marschfart igen, vilket innebär 80 kilometer i timmen med fullt gaspådrag och en förbrukning på cirka 30 liter per mil.

Det innebär att vid varje Epa-stopp så går det åt sex till tio liter diesel extra. Någon som vill fördjupa sig i statistik förstår att det är enorma onödiga utsläpp som det innebär och onödiga kostnader för alla åkerier runt om i Sverige. Det är i princip samma sak för personbilar att bli tvingad ned i 30 kilometer i timmen.

 

Det finns cirka 70 000 Epa-traktorer i Sverige och vill nu Sveriges regering klara deras uppsatta miljömål så är avskaffande av alla Epa- traktorer min första punkt på listan!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa