Avgiften för hemtjänst höjs när du får bostadstillägg

Sök inte bostadstillägg om ni har hemtjänst eller bor på ett boende. Kommunen höjer avgiften lika mycket som ni får i bostadstillägg.

För er som bor i särskilt boende eller har hemtjänst höjer kommunen avgiften lika mycket som ni får i bostadstillägg, skriver signaturen En som vet.

För er som bor i särskilt boende eller har hemtjänst höjer kommunen avgiften lika mycket som ni får i bostadstillägg, skriver signaturen En som vet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2021-02-21 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det blir alltså inte mer i plånboken efter detta. I mina ögon är det bedrägeri. Svaret jag har fått från kommunen är att kommunen behöver pengarna. Enligt min kontaktperson är hon tvungen att erbjuda bostadstillägg när man har hemtjänst eller bor på boende.

En som vet

Svar direkt

Jag förstår att det kan verka konstigt att man får en oförändrad eller till och med högre avgift för hemtjänst eller särskilt boende när man beviljas bostadstillägg eller bostadsbidrag.

När det gäller vilka avgifter en kommun får ta för kommunal vård och omsorg finns de grundläggande reglerna i socialtjänstlagen och i hälso- och sjukvårdslagen. Där regleras vilka inkomster en kommun får beräkna avgiften på och den enskildes rätt till ett förbehållsbelopp innan avgift får tas ut. 

Förbehållsbelopp är det belopp den enskilde ska ha kvar av sina inkomster för att kunna betala boendekostnad och andra normala levnadsomkostnader. Det är när den enskilde har kvar medel motsvarande sitt förbehållsbelopp som en kommun får ta ut avgift för vård och omsorg.

Avgiften för särskilt boende och för hemtjänst beräknas på den enskildes betalningsförmåga.  När kommunen beräknar betalningsförmågan så tittar man på alla inkomster inklusive bostadstillägg eller bostadsbidrag samt rätten till förbehållsbelopp. Därefter fastställs den enskildes avgiftsutrymme.

Det är hur stort avgiftsutrymme du har som avgör hur stor din avgift blir. Det innebär att om du beviljas bostadstillägg eller bostadsbidrag påverkas ditt avgiftsutrymme, vilket kan leda till att din avgift blir oförändrad eller ökar.

Den högsta avgiften som någon får betala för sina vård- och omsorgsinsatser och eventuell hemsjukvård under år 2021 i Norrköpings kommun är 2 139 kronor per månad. 

Helena Axestam, verksamhetschef vid vård- och omsorgskontoret, Norrköpings kommun