Av löften om sänkta bränslepriser blev det tvärtom

Högerpartierna lovade sänkt bränslepris med upp till tio kronor litern - idag kostar en full tank 172 kr mer än på valdagen.

En full tank idag, i den helt vanliga Volvon, kostar 172 kr mer än på valdagen, skriver Nora Gavelin.

En full tank idag, i den helt vanliga Volvon, kostar 172 kr mer än på valdagen, skriver Nora Gavelin.

Foto: Privat

Insändare2023-08-20 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi minns nog alla vallöftena som haglade för ett år sen. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna lovade att bensinpriset skulle sänkas med fem, sex kronor litern och dieseln med upp till 1tio kronor litern. 

Det blev som en tävling om vilket parti som kunde lova mest. Sverigedemokraterna ”vann” och lovade tio kronor  billigare diesel och sex och femtio kronor billigare bensin. 

Partiledarna åkte ut till bensinmackar och ställde sig vid bränslepumpar och spelade in kampanjmaterial. ”Nu vill vi sänka priset med nio kronor litern vid pump för diesel. Fem kronor för bensinen…och det här kan vi göra nu” lovade Ebba Busch. 

När högerpartierna väl fick makten genomförde de sänkningen. 14 öre billigare blev bensinen, och 41 öre billigare blev dieseln. Men idag, ett år efter valet, är bensinen cirka två och femtio dyrare per liter än innan Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna hamnade i regering, med Sverigedemokraterna som stödparti.

Jimmie Åkesson ojade sig över att det kostade 1300 kr att tanka en full tank i en helt vanlig Volvo (cirka 70 liter). Ville man se en förändring skulle man rösta på Sverigedemokraterna. 

En full tank idag, i den helt vanliga Volvon, kostar 172 kr mer. Och det är inte bara idag bensinen är dyrare, utan den har legat på 19-21 kr litern sedan i maj, jämfört med valdagens 18,53. Idag är den uppe i 21.04 kr litern. 

Idag är dieseln dessutom dyrare än vad den varit på ett halvår. En förändring fick vi, men inte den de lovat.