Att resa är att leva - även för personer med diabetes

Sommaren är för många förknippat med semester och resor. Det gäller även för de drygt 20 000 personer som lever med diabetes i Östergötlands län. Alla med diabetes, som vill, ska våga resa – med planering och sunt förnuft går det alldeles utmärkt.

Många med en kronisk sjukdom som diabetes mår bäst av regelbundenhet och rutiner, men jag vill gärna slå ett slag för att flera ska våga bege sig ut i världen trots sin diabetes, skriver Torbjörn Trygg, Diabetesföreningen i Östergötland.

Många med en kronisk sjukdom som diabetes mår bäst av regelbundenhet och rutiner, men jag vill gärna slå ett slag för att flera ska våga bege sig ut i världen trots sin diabetes, skriver Torbjörn Trygg, Diabetesföreningen i Östergötland.

Foto: Salinee Prab/AP/TT

Insändare2024-07-10 16:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Diabetes är en kronisk sjukdomen som kräver en omfattande och avancerad egenvård varje dag, året om. Grundbulten är att hålla ett så jämnt blodsocker som möjligt, vilket för personer med diabetes typ 1, men även några personer med diabetes typ 2, uppnås genom att tillföra kroppen insulin. Blodsockret påverkas av många faktorer som exempelvis kost och dryck, värme, fysisk aktivitet, akut sjukdom, infektioner med feber, stress, annan medicinering med mera.

Många av dessa faktorer är inte alltid helt enkla att kontrollera på resande fot, när vardagens vanor ofta överges och livet blir mer oregelbundet. Därför är det kanske inte heller jätteförvånade att det, bland de nära 3 800 svarande på en ny medlemsenkät från Svenska Diabetesförbundet, är många som uppger att de någon gång har avstått från reseaktiviteter. 

Exempelvis rör det sig om reseaktiviteter utanför EU. Tolv procent av personer med diabetes typ 1 har avstått från dessa resmål, medan samma andel är fyra procent bland personer med typ 2 diabetes. Vidare finns det en tydlig könsskillnad. Bland kvinnor i förstnämnda grupp är det fjorton procent som har avstått från resor utanför EU, medan andelen bland män med diabetes typ 1 är åtta procent. 

I Östergötlands län är det cirka en av sex i enkäten som svarar att de har låtit bli att resa någon gång till följd av diabetes. Många med en kronisk sjukdom som diabetes mår bäst av regelbundenhet och rutiner, men jag vill gärna slå ett slag för att flera ska våga bege sig ut i världen trots sin diabetes.

För personer med diabetes kan det bidra till en ökad livskvalitet att övervinna några av de hinder som sjukdomen medför. Flera beskriver att krävande resor har gjort dem tryggare och stärkta i tron på egna förmågor.

Det handlar inte om att vara dumdristig, men kort och gott om att ha en bättre planering än kanske genomsnittet behöver inför resan. Mängder av personer med diabetes reser utomlands varje år och mår alldeles utmärkt.

Att resa är att leva skrev H.C. Andersen – jag håller med.