Att kunna arbeta heltid är en fråga om jämställdhet

Borgerlig samverkan vill spara pengar genom att inte längre garantera heltid för de anställda, det leder till försämrad jämställdhet, anser signaturen Undersköterska.

Jag förstår att det kan vara svårt att få ihop en heltidsorganisation, men vore det inte bättre att lägga energin på hur man får en heltidsorganisation att fungera istället för nedmontera den? skriver signaturen Undersköterska.

Jag förstår att det kan vara svårt att få ihop en heltidsorganisation, men vore det inte bättre att lägga energin på hur man får en heltidsorganisation att fungera istället för nedmontera den? skriver signaturen Undersköterska.

Foto: Johanna Sandgren

Insändare2024-07-17 11:29
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Borgerlig Samverkan främsta och viktigaste mål i Norrköpings kommun är att ha en budget i balans. En av åtgärderna de har beslutat att genomföra är att tjänster i Norrköpings kommun kommer inte i framtiden vara garanterat på heltid. 

Alltså man vill spara pengar på bekostnad av att försämra jämställdheten. Heltidsfrågan är en jämställdhetsfråga då det i det här fallet kommer slå hårdast mot kvinnor som arbetar inom välfärdsyrkena. Med heltid ges möjlighet för individen att vara självförsörjande och få större möjlighet att kunna skapa sig frihet att leva sitt liv.

Inte bara det att inkomsten blir lägre, arbetsmiljön blir sämre och sjukskrivningarna kommer att öka. Redan innan det här beslutet fattades har personal inom vård, skola och omsorg skrikit högt om att bemanningen är för låg. 

Att då minska sysselsättningsgraderna kommer ju inte öka bemanningen. Jag förstår att det kan vara svårt att få ihop en heltidsorganisation, men vore det inte bättre att lägga energin på hur man får en heltidsorganisation att fungera istället för nedmontera den? Det är som att vi backar i tiden. 

Vad sedan gäller kollektivavtalet. Det är grunden och det är inget som hindrar kommunen att ha bättre lokala överenskommelser. Vill man vara en attraktiv arbetsgivare och få fler unga att söka sig till välfärdsyrkena borde man tänka om och göra rätt. Med detta knasiga beslut har jag förstått att våra styrande politiker i Norrköpings kommun lever i en annan verklighet. De varken vill förstå, höra eller se.