Rambodalsskolan genomgår en omfattande ombyggnation för att kunna ta emot cirka 60 elever från det anpassade gymnasiets individuella program. Det hela beräknas vara klart höstterminen 2026. Lokalerna kommer också att användas till korttidstillsyn enligt LSS som oftast kallas frita.
Gymnasieskolan ska tillhöra De Geergymnasiet men det blir svårt för elever och personal att känna en tillhörighet med en skola som ligger så långt ifrån. Det här innebär att vi på nytt återupprättar institutioner och segregerar elever med en intellektuell funktionsnedsättning från övriga skolverksamheter och samhällsutbud.
I läroplanen för anpassade gymnasieskolan står det att läsa att den anpassade gymnasieskolans uppdrag är att främja elevernas utveckling till ansvarskännande människor som aktivt deltar i samhällslivet. Svårt att vara ute i samhället och träna inför vuxenlivet när skolan är belägen utanför stadskärnan. Det står även att läsa att varje skola ska sträva efter att samarbetet utvecklas mellan de obligatoriska skolformerna, de anpassade gymnasieskolorna, gymnasieskolorna och kommunala vuxenutbildningen. Ingenstans står att läsa att vi ska tillbaka till att segregera AGY-elever utan tvärtom. Här väljer Norrköpings kommun alltså att göra tvärtom.
Elever som går på det individuella programmet ska också ges möjlighet att läsa ämnen på ett nationellt program. Hur ska det gå till om man lägger hela det individuella programmet ute i Rambodal?
Att kunna delta i kulturutbud, besöka bibliotek, affär och liknande blir svårt när Rambodal ligger en bit från centrala Norrköping.
Den här utvecklingen, där man valt att segregera elever med en intellektuell funktionsnedsättning från övrig verksamhet och dessutom placera verksamheten utanför stadskärnan, är mycket sorglig och oroväckande.
Då utbildningsnämnden beslut visar på att man saknar kunskap kring det anpassade gymnasiet så borde man ha tagit in hjälp från personer som kan verksamheten.