Antalet sjukskrivningar är mycket högre hos kvinnor än män. I stället för regeringens förslag om en familjevecka bör det ske ett paradigmskifte i Sverige kring hur vi ser på familjers villkor. En permanent, konstruktiv ändring i sättet att tänka. Bort med idealet att man - oavsett om du är man eller kvinna - bara räknas när man arbetar heltid. Det ska vara lättare att arbeta deltid när man så önskar.
I dagens jämställda samhälle delar kvinna och man ofta på ansvaren. Men de många olika kraven ger ofta dåligt samvete, mest hos kvinnor. För att hus och hushåll inte ser ut som man skulle önska. För att man arbetar för mycket eller inte alls. För att man inte ger tillräcklig uppmärksamhet till nära och kära. För att orken inte alltid finns...
Vem eller vad är det som ger oss dessa normer samt plikt- eller skuldkänslor? Vem lägger ribban så högt? Som säger att man mår bäst av att arbeta fulltid? Att det är bäst för familjen att båda föräldrar arbetar heltid och att barnen spenderar mycket tid på fritids? Är det vi själva som bestämmer eller för att vi inte har valmöjlighet?
Som kristdemokrat önskar jag att vi i Sverige får en bredare syn på anställningsmöjligheter och deltidsarbete och att alla familjer ska få bestämma sitt vardagspussel själva, inte samhället. Alla förmår faktiskt inte - i alla faser av livet och av olika skäl - att arbeta heltid. Om vi skulle acceptera och värdera deltidsarbete bättre, oavsett kön, så skapar det bättre balans i många familjer vilket i sin tur skapar stabilare, tryggare barn. Det skapar arbetstillfällen samtidigt som det underlättar för de som kämpar med övertidsarbete på grund av sjukskrivningar och brist på personal.
Självklart finns det för- och nackdelar med deltidsarbete. Inte minst den ekonomiska aspekten. Men det är viktigt att alla har ett val att avväga ekonomiska mot andra fördelar. För arbetstagaren kan det vara lönsamt att - temporärt eller ej - arbeta deltid men få vinst av att må mycket bättre. Att ha ett meningsfullt arbete, träffa kollegor, må bra av att vara betydelsefull samtidigt som man orkar hålla andra bollar i luften. I slutet gynnar det hela samhället. För arbetsgivaren kan det vara lönsamt att få en bättre balans i personalbeståndet: fler motiverade arbetstagarna ger färre sjukskrivningar. För mig som kristdemokrat är det en vinn-vinn-situation.
Att arbeta heltid är inte idealet för alla
I vårt samhälle förväntas kvinnor hålla många bollar i luften. Med alla krav och måsten är det svårt att hitta balans i livet.
Alla förmår faktiskt inte - i alla faser av livet och av olika skäl - att arbeta heltid. Om vi skulle acceptera och värdera deltidsarbete bättre, oavsett kön, så skapar det bättre balans i många familjer, skriver Annelie Norrt.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.