Återinför gruppfoton i skolorna

Efter en snart genomförd tid i grundskolan för min dotter inser jag med sorg att jag inte har en aning om hur majoriteten av hennes klasskompisar ser ut, då gruppfoto för skolklasser helt plötsligt slutade tas för ett par år sedan i Norrköping.

Insändare 7 december 2021 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klassaktiviteter och föräldramöten försvann med pandemin, så föräldrakontakten blev även den väldigt anonym vilket gjort att jag inte alls kan säga vem som är vem av varken barn eller föräldrar längre.
Är borttagandet av klassfoto ett resultat av GDPR, och isåfall- har det inte gått lite väl långt med den lagen? Är det ekonomisk fråga borde det väl, i denna tid när fotografering blivit så mycket lättare, kunna göras på ett enkelt och billigt sätt, så alla har råd att kunna köpa bilden?
Klassfoton är något vi fortfarande kan titta på både från föräldrar och farföräldrars tid, och är ett roligt dokument över tiden som var. Många tycker nog att det är kul att ha som minne från sin skoltid, vilka som gick i klassen och vem som var lärare. Vem minns inte skolkatalogen och det roliga i att kunna lära känna igen nya och gamla vänner på olika skolor?
Varför tog Norrköpings kommun bort den här möjligheten? Jag tycker att det är väldigt synd för barnen som går miste om minnen från skoltiden.


Memory Lane


 

Svar direkt

Vi förstår att en skolkatalog är ett minne som uppskattas av många. I och med Dataskyddsförordningen, GDPR, kan vi inte hantera skolfotografering på samma sätt som förut. Detta eftersom det i och med lagen krävs godkännande för att fotografera eleverna. 

Detta gör att många inte kan eller vill vara med i en katalog och klassfoton med stora delar av klassen som inte är med på bilden gör att en stor del av syftet med en katalog försvinner. Skolor tar ibland egna foton på elever och klasser för att ha för det pedagogiska arbetet men dessa kan inte lämnas ut till vårdnadshavare av samma skäl.

De individuella bilder som tidigare har tagits av skolfotoföretagen i samband med klassfotografering blir inte längre en angelägen fråga för skolorna och dess personal, eftersom detta inte hör till kärnverksamheten. Om man som förälder önskar ta foton på sina barn så finns möjligheten att göra det privat.

 

Mikael Hultberg, verksamhetschef grundskolor F-6

Jenny Östlund, verksamhetschef grundskola F-6


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Insändare: Ungdomarna kan inte längre välja skola • Hur kan det ses som ett demokratiskt beslut?

Ungdomarna kan inte längre välja skola • Hur kan det ses som ett demokratiskt beslut?

Nu har huset jämnats med marken – och nybygget måste upp på en annan plats

Nu har huset jämnats med marken – och nybygget måste upp på en annan plats

Insändare: Dags för politikerna att släppa sargen

Dags för politikerna att släppa sargen

Dietisten Anna ger bästa klimattipsen: "Det pratar vi sällan om" • Så kan restauranger och skolkök göra

Dietisten Anna ger bästa klimattipsen: "Det pratar vi sällan om" • Så kan restauranger och skolkök göra

Debatt: Åtala de ansvariga för påskupploppen

Åtala de ansvariga för påskupploppen
Visa fler