Ät mindre kött

Lammtacka i hagmark.
Genom att äta mindre kött och välja svenskt hagmarkskött gör du stor nytta för klimatet.

Lammtacka i hagmark. Genom att äta mindre kött och välja svenskt hagmarkskött gör du stor nytta för klimatet.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Insändare2017-01-19 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom att äta mindre kött och välja svenskt hagmarkskött gör du stor nytta för klimatet, din hälsa och miljön.

Idag äter svenskarna 40 % mer kött än för 20 år sedan. Vår konsumtion är cirka 90 kilo per person och år. Näringsexperter menar att det räcker med 35 kilo. Äter vi mindre så blir vi också friskare i blodkärl och hjärta. Vegetarianer klarar sig helt utan kött eftersom man ser till att nödvändiga proteiner och näringsämnen kommer från vegetarier.

Mer än hälften av hushållens klimatpåverkan från maten kommer från köttproduktionen. Minskar vi vår köttkonsumtion så gör vi alltså en stor insats för klimatet. Vi gör också en stor insats för den globala livsmedelförsörjningen eftersom 70 % av jordbruksarealen i världen används till köttproduktion. Om vi äter mindre kött ökar möjligheterna för befolkningen i världen att äta sig mätta.

När vi äter kött är det viktigt att välja svenskt. Dels blir det mindre transporter. Dels bidrar vi till att Sverige blir självförsörjande på mat. Vi är också bland de världsbästa som använder minst antibiotika för köttproduktionen. I många andra länder tillåts vanemässig antibiotika för att förhindra djursjukdomar och för att gynna djurens tillväxt. Världshälsoorganisationen har i skarpa ordalag varnat för den höga användningen av antibiotika som bygger upp resistenta bakteriestammar. Snart kan vi inte bota vanliga infektionssjukdomar hos varken människor eller djur på grund av att antibiotikan inte biter längre.

Välj också helst naturbeteskött. Det är nöt och får som betar i de svenska hagarna och som gynnar den biologiska mångfalden och håller landskapet öppet.

Så, fram med kokboken och ”tänk grönsaker” när du komponerar dina måltider. Bygg upp måltiden kring grönsaker och låt kött och fisk bli ett tillbehör mera.