Svar
"Vem ska betala för hyresvärdarnas ökade kostnader?" NT 22/12
Med andra ord en finfin affär. Under samma period har räntorna varit mycket låga.
Någonstans mellan noll till två procent liksom inflationen. Under decennier har alltså vinsterna varit mycket höga liksom utdelningarna.
Företag brukar fondera för bistrare tider när investeringar etcetera är gjorda. Fastigheter är inte att jämföra med annat företagande men nog har väl oerhörda vinster delats ut och eller återinvesterats i nya fastighetsinköp? Det finns gott om exempel.
Årets hyreshöjningar i vårt område blev cirka 5,2 procent. Utgångsbudet från Fastighetsägarna var 11-12 procent i en spännvidd för hela Sverige på 7,5 till 18 procent. Galet höga förhandlingskrav.
I det perspektivet förstår jag värdet av Hyresgäströrelsens insatser och förhandlingsresultat. Bra arbetat. Men fortfarande är en höjning med 5,2 procent en hög hyreshöjning och utgångsbudet från Fastighetsägarna fortfarande helt obegripligt.
Artikeln avslutas med lite sifferexercis som är svårkontrollerad men det påstås att hyreshöjningarna från 2016 till 2023
har varit 14 procent alltså i snitt 1,75 procent per år. Är den korrekt så är ju årets hyreshöjning inte så pjåkig för fastighetsägarna - eller hur?