Är det så att SMR helt saknar negativ påverkan - eller?

Reidar pratar om att SMR tar minimalt med plats och får det att låta som ett litet bärbart elverk som drivs av diesel, skriver Kenneth Malmsborg.
Reidar pratar om att SMR tar minimalt med plats och får det att låta som ett litet bärbart elverk som drivs av diesel, skriver Kenneth Malmsborg.

Hur ska man förstå Reidar?

Insändare 17 juli 2023 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inte så att det inte finns nackdelar med vindkraft men varför dessa kolossala överdrifter. Det är ju inte så att vindkraftverk sprider kilovis med mikroplaster och PFAS. I själva verket är det ytterst små mängder. Överhuvudtaget framställs vindkraftverk som något mycket skrämmande. Här finns inte ens utrymme för minsta framtida möjligheter utan dörren är helt stängd. 

Å andra sidan kan gärna små kärnkraftverk få växa upp som svampar ur jorden runt Bråviken utan att man nämner ett ord om det högaktiva avfall som dessa producerar och som nu beräknas kosta kärnkraftsindustrin alltmer pengar. Istället pratar Reidar om att de tar minimalt med plats och får det att låta som ett litet bärbart elverk som drivs av diesel. Så Reidar om du läser detta skulle du vilja berätta hur stor plats en SMR tar med reaktor, generatorer, ställverk, säkerhetszoner och så vidare. Jag förstår att det inte går att säga en exakt siffra men vi skulle ändå kunna få en uppfattning om hur stor plats det tar och hur högt det blir. Dessutom vore det intressant att veta hur mycket lågaktivt respektive högaktivt avfall ett sådant verk skulle producera och vad kostnaden för detta beräknas bli per kWh.

Medan Reidars borgerliga partivänner på riksplanet ändrat tonläge när det gäller vindkraften i och med att de blev tvungna att ta ansvar för sin politik vidhåller Reidar sin nolltolerans mot vindkraft. Så hur ska man förstå Reidar?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa