Är Apotekets webbpris förenligt med hållbart tänkande?

Apotekets webbpriser ligger ca 20 procent lägre än butikspris.

Signaturen Susanne köpte en förpackning tandpetare via Apotekets e-handel. Tandpetarna levererades i en kartong som rymde cirka fyra liter.

Signaturen Susanne köpte en förpackning tandpetare via Apotekets e-handel. Tandpetarna levererades i en kartong som rymde cirka fyra liter.

Foto: Pontus Lundahl / TT

Insändare2021-11-04 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dessutom kan man få mindre artiklar direkt hem i brevlådan utan fraktavgift.



Som ett exempel köpte jag en förpackning med tandpetare för 59 kronor som i butik kostar 80 kronor. Den förpackningen har en volym på cirka 1 deciliter men var stoppad i en större kartong som rymmer cirka fyra liter, det stora tomrummet i kartongen var utfyllt med två stycken pappersremsor på 40x70 centimeter. Kanske var de rädda för att tandpetarna i plast skulle krossas under transporten.



Så Apoteket betalar mig 21 kronor plus det medskickade emballaget och betalar Postnord för transport, allt för att slippa få mig på besök i ett fysiskt Apotek där jag hade kunnat betala och stoppat tandpetarna i fickan. Man kan undra vad Apoteket tjänar på den affärsidén för det känns inte som ett bra miljöval.

Susanne

Svar direkt

Hej Susanne,

Jag vill börja med att beklaga att kartongen du fick hem i din beställning inte var anpassad till det du handlat. Vi ska optimera kartong utifrån varje beställning och här har vi helt klart missat det. Jag ska direkt återkoppla till vårt lager så att vi kan se över den rutinen. Att göra hela kedjan från beställning till leverans så miljömässigt hållbar som möjligt är något vi jobbar aktivt med. Till exempel har vi återvunnet material i alla våra kartonger och plastreducerat vårt emballage. Alla transporter är klimatkompenserade, fossilfria och vi jobbar hårt får att bli helt klimatneutrala.

Att handla i våra apotek eller dygnet runt via apoteket.se fyller olika behov. Det finns ett stort värde i att på apoteket få varan direkt i handen och tillgång till snabb rådgivning. På apoteket.se kan man både handla när som helst på dygnet och få varorna hem till dörren. 

Priset på många varor är likvärdigt i våra apotek och på apoteket.se medan vissa priser skiljer sig åt. Vi verkar på en marknad där priset är något vi konkurrerar med i vår e-handel tillsammans med tillgänglig digital rådgivning och snabba leveranser. Att vissa varor har ett lägre pris i e-handeln beror även på att våra fysiska apotek har högre kostnader för personal och lokaler. 

Vår målsättning är att ha prisvärda erbjudanden och en god rådgivning både på våra apotek och i vår e-handel. Att agera hållbart i alla led ligger oss varmt om hjärtat och det har vi med oss oavsett om vi möter våra kunder digitalt eller på plats i något av våra apotek. 

Lars Skutholm

Vice vd och chef logistik och sortiment på Apoteket