Äntligen ett akut mobilt team inom psykiatrin

”Det känns bra att kunna åka ut till människor som behöver vår hjälp.” Det säger en psykiatrisköterska, en av dem som jobbar i det Prehospitala Akut Psykiatriska teamet, PAP.

Vi tycker att mobil akut psykiatrisk vård är en enormt stor fördel. Den är faktiskt nödvändig. Hjälp kommer snabbare än om patienten ska ta sig till sjukhuset, skriver RSMH Norrköping Bläckfisken.

Vi tycker att mobil akut psykiatrisk vård är en enormt stor fördel. Den är faktiskt nödvändig. Hjälp kommer snabbare än om patienten ska ta sig till sjukhuset, skriver RSMH Norrköping Bläckfisken.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2023-02-24 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pilotprojektet PAP, prehospital akut psykiatri, är ett mobilt team inom den psykiatriska vården, som bemannas av vårdpersonal inom psykiatrin. 

De åker ut efter larm till 112. De åker också ut om en patient eller en närstående tagit kontakt med den psykiatriska vården och behöver hjälp snabbt, eller om polis eller ambulans hör av sig och vill ha stöd. 

Det kan vara tillräckligt att i ett akut läge göra en insats i patientens hem, för att sedan komma överens med patienten om att ta en läkarkontakt eller söka annan vård, som då inte blir lika akut. Det är en stor fördel för patienter att inte behöva åka in till akutmottagningen. 

Förutom att det mobila akutpsykiatriska teamet snabbt kan komma till patienter som mår väldigt dåligt, kan de också göra vissa medicinska bedömningar. Eftersom de har specialistkompetens inom psykiatri kan de vara ett stöd till läkare i primärvården som exempelvis behöver ta beslut om eventuell psykiatrisk tvångsvård. 

Polisen behöver nu inte åka på såna här larm lika ofta, det behöver inte heller ambulans. På psykiatriska kliniken är de mycket positiva och säger att de här teamen verkligen behövs. Patienterna är nöjda. Psykiatrisköterskorna som jobbar i teamet är mycket nöjda och många vill jobba i teamet. 

Vi hör via regionpolitiker att målet med projektet var att ta lärdom, för att sedan göra arbetssättet permanent. Vi hör också att det inte finns mer pengar just nu. Det gör oss oroliga. Den psykiska ohälsan ökar stort inom vissa grupper och akut vård behövs nu mer än någonsin. 

Vi tycker att det finns mycket goda skäl att låta verksamheten bli permanent. Vi tycker att mobil akut psykiatrisk vård är en enormt stor fördel. Den är faktiskt nödvändig. Hjälp kommer snabbare än om patienten ska ta sig till sjukhuset. Det är inte alltid lätt att förflytta sig när man mår väldigt dåligt. 

Vi tror också att det är samhällsekonomiskt positivt att människor får hjälp snabbt och där de är. Det blir färre besök på akuten. Polis och ambulans kan ägna sig och det de är bra på, för till den som mår psykiskt dåligt kommer istället utbildad vårdpersonal.

Gör Prehospital Akut Psykiatrisk vård permanent! De behövs.