Andra vågen sätter krav på kollektivtrafiken

Nu börjar den andra covid-19-vågen märkas och från myndigheternas sida ställs det hårdare krav på oss medborgare.

Vad ska man göra som medborgare när man måste till skola, universitet eller jobb? Det är ju då det blir smockfullt på buss/spårvagn/tunnelbana och tåg, menar insändarskribenten.

Vad ska man göra som medborgare när man måste till skola, universitet eller jobb? Det är ju då det blir smockfullt på buss/spårvagn/tunnelbana och tåg, menar insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2020-11-03 07:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av kraven är att man skall undvika att åka kollektivtrafik och att jobba hemifrån om man kan. Men vad ska man göra som medborgare, när man måste till skola, universitet eller jobb och när arbetsgivare eller skola säger att du skall vara på plats och inte ändrar på sina tider? Det är ju då det blir smockfullt på buss/spårvagn/tunnelbana eller tåg!
Visst är det okej om samhället drar åt tumskruvarna för oss medborgare i sina försök att hejda smittspridningen, men då måste samhället ha makt och befogenhet och framför allt skyldighet att göra detta möjligt!


Vill man komma åt problemet med kollektivtrafiken måste samhället kunna besluta om tvingande åtgärder som att:
• arbetsgivare och skolor måste ändra på sina tider för att få ett utspridd resande,
• trafikbolagen måste installera plexiglasskydd åt sina förare för att påstigning kan ske framifrån, så att förare kan ha koll på hur många personer det finns i hens fordon,
• ge förare skyldighet att se till att passagerare är sittande med behörig avstånd samt ha möjlighet att förse sitt fordon med texten ”fullsatt”,
• ge trafikbolagen skyldighet att under högtrafiken hyra in andra bussbolag för att öka turtätheten,
• samt ge tjänstemän straffansvar om de inte verkställer dessa tvingande beslut (det som förr kallades för tjänstemänsansvar).
Först då kan man komma åt kaoset i kollektivtrafiken. Självklart är det också samhället, som får stå för de ökade kostnaderna. Det är ju samhället som tvingar fram dessa åtgärder!