Allt kan inte värderas i kortsiktiga vinster

Allt kan inte värderas i kortsiktiga vinster. Därför kan Magdalena Andersson både kritisera och berömma kapitalismen, skriver Björn Johansson.
Allt kan inte värderas i kortsiktiga vinster. Därför kan Magdalena Andersson både kritisera och berömma kapitalismen, skriver Björn Johansson.

Stefan Olsson funderar i sin krönika över att Magdalena Andersson både risar och rosar kapitalistiska företag i samma tal.

Insändare 18 november 2021 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Apropå

"Stefan Olsson: S-märkt hatkärlek till kapitalismen" NT 15/11

Han kommer fram till att orsaken är att Socialdemokraterna en gång i tiden ville socialisera hela näringslivet och aldrig helt har kunnat släppa den tanken.
Att det skulle kunna vara skillnad på att vårda människor och att utbilda barn i skolan mot att tillverka potatisskalare och cyklar kan inte eller snarare vill inte Olsson förstå.
Allt skall skötas enligt kapitalistiska principer. Lagen om tillgång och efterfrågan och fri konkurrens skall säkerställa att allt sköts på bästa sätt.
Men vi är människor och inte maskiner. Det finns verksamheter som är viktiga ur mänskligt perspektiv som inte kan och inte bör generera stora vinster för enskilda kapitalägare. 
De blir inte mindre viktiga för det. Allt kan inte värderas i kortsiktiga vinster. Därför kan Magdalena Andersson både kritisera och berömma kapitalismen.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa