Alla över 85 bör erbjudas äldreboende

Vi i Kristdemokraterna Valdemarsvik är för ett nytt vårdcentrum.

Kristdemokraterna säger ja till nytt vårdcentrum i Valdemarsvik.

Kristdemokraterna säger ja till nytt vårdcentrum i Valdemarsvik.

Foto: Thomas Möller

Insändare2022-08-25 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samtidigt är det ett par saker som vi är tveksamma till.

1) Vi är med på att bygga för 60 boendeplatser. Det är mycket liten skillnad i byggkostnad att bygga för 50 eller 60 platser och Valdemarsvik har en åldrande befolkning och vi kan inte stå med för få platser om några år.


2) Kristdemokraterna vill att alla som är över 85 år ska få möjlighet till någon form av äldreboende (seniorboende, trygghetsboende eller särskilt omsorgsboende vilket det är fråga om på Vammarhöjden). Många äldre lider av ensamhet som kan vara väl så svår som fysiska sjukdomar. Vi vill också ha de äldreboenden kvar i Gusum och Gryt.Vi hoppas på att projektet ska ge samordningsvinster, då regionen och kommunen ska samverka, i en tid då det är svårt att rekrytera tillräckligt med personal.Vi är tveksamma till:
1) Att ha öppen förskola i sjukhusmiljö. Vi vill helst ha det nära centrum (och för övrigt i alla tätorterna).
2) Att ha ett underjordiskt garage för 25 miljoner. Hur många bilar ska stå där? 
3) Ekonomin. Vi befarar ökade kostnader. Hur ska Valdemarsviks kommun bekosta både hyres- och driftkostnader? Det är viktigt att en försäljning av en del fastigheter slutförs för att få en del av finansieringen därifrån.Att några partier vill ta bort delar av det - för en kommun i Valdemarsviks storlek - gigantiska projektet är inte konstigt, det tyder snarare på att man vill ta ansvar för ekonomin. Det är viktigt att vi politiker lyssnar till varandras argument och respekterar dem. Vi måste kunna ge och ta. Det är det som är politik i en demokrati.