A-traktorernas regelverk tillhör en svunnen tid

A-traktorer med unga oerfarna förare är ingen bra kombination i trafiken.

A-traktorer en kvarleva sedan gamla tider då jordbruket behövde detta och att se att det behovet finns idag är utan giltighet, menar insändarskribenten.

A-traktorer en kvarleva sedan gamla tider då jordbruket behövde detta och att se att det behovet finns idag är utan giltighet, menar insändarskribenten.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2021-10-05 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

A-traktorer får framföras i 30 kilometer i timmen och blir ett mycket stort irritationsmoment för många andra normalbilister. Vad det kan resultera i kan man fundera på. Och att de får köra på 100-vägar kommer jag nog aldrig att förstå.

NTF organisationen menar att A-traktorer inte har på 100-väg att göra och jag håller absolut med om detta. Sedan är utbildningen alldeles för kort och grabbarna och tjejerna är ju barn när de får börja köra i trafiken. 15 år, då kan man med viss vana framföra en moped.

Det finns ju ungdomar som kan framföra en bil men med vilken erfarenhet bland andra snabbare bilar. Jag kan inte säga att A-traktorer ska förbjudas för det finns seriösa motorintresserade unga människor. Men håll dem på mindre vägar och absolut inte där tillåten hastighet är betydligt högre en vad en A-traktor kan köra i. 

Kanske man som ung tycker att dessa mina rader är larviga men saken är den att en bil kan i fel händer orsaka stora problem, skador och i slutändan tragisk död.

Olyckor med A-traktorer inblandade har ökat väsentligt de sista åren. Det är ingen leksak för unga människor.

Slutligen så är det här med A-traktorer en kvarleva sedan gamla tider då jordbruket behövde detta och att se att det behovet finns idag är utan giltighet.