Tandläkarräkningen blir svår att betala

Det har blivit väldigt dyrt att laga tänderna.

Det är dags för en tandvårdsreform, tycker signaturen Fruktar nästa tandläkarräkning.

Det är dags för en tandvårdsreform, tycker signaturen Fruktar nästa tandläkarräkning.

Foto: Tore Meek

Insändare2022-11-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När man blir äldre och är i behov av större reparationer räcker inte pengarna till för pensionärer med låg pension. Prisexempel på vad tandvård kan kosta är cirka 6 000 kronor för en krona, cirka 10 000 kronor för en brygga. Vi ska bara inte tala om vad implantat kostar, cirka 37 000 kronor för en överkäke.

Vi lever i ett samhälle där klyftorna mellan människor har ökat lavinartat. Numera ser man ofta människor som inte har så många tänder kvar i munnen. 

Det är dags för en tandvårdsreform. 

Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har ett högkostnadsskydd på sin agenda. Nu samarbetar inte dessa partier med varandra, men vad händer om något av dessa partier lägger fram ett sådant förslag i Sveriges riksdag?

Det skulle få majoritet och Sverige skulle få ett efterlängtat högkostnadsskydd när det gäller tandvård. Jag vill, att kostnaden för denna reform också har en fördelningspolitisk effekt. 

Sverige är inte längre ett jämlikt paradis på jorden. Många pensionärer, inte minst ensamstående kvinnor, är de som ofta lever på mycket låga pensioner. Ibland kallas de också fattigpensionärer. Så snälla nyvalda riksdag, ta fram er etiska kompass och rösta fram denna angelägna reform.