Skolköken har blivit mer av experimentkök. Allt mer vegetariskt läggs till, vilket jag förstår i klimatfrågan, men de barn som är extra petiga eller växt upp utan vegetariska alternativ vill inte ha den maten. Istället så kastas massvis med mat, vilket knappast kan påverka miljön positivt heller?
Istället för hederliga "chicken nuggets” som barnen äter, serveras de nu ”green nuggets”. Bara färgen avskräcker barnen från att äta och pedagoger och lärare ser hur mycket mat som istället kastas.
Får barnen vanliga "chicken nuggets" någon gång, då förstör man kolhydratskällan istället och serverar matvete istället för ris.
Jag har aldrig ätit matvete, och kommer aldrig äta matvete, varför ska mina barn behöva göra det?
Kött ska inte vara den mättande delen av lunchen sägs det, men om barnen inte erbjuds alternativ som de är bekanta med vad ska de då äta?
Barn behöver energi under dagen när de går hela dagar i förskola och skola. Är det inte viktigare ATT de äter än VAD de äter? Små barn äter sånt som de är bekanta med och i de flesta hushåll är potatis, ris och pasta grunden i kolhydratskällan.
Det fick alltid vi i skolan, men vad har hänt nu?
Matvete, havreris och bulgur är något som serveras allt oftare än ris, pasta och potatis.
Tänk om i denna fråga kommunen. För vissa barn är denna måltid kanske den enda lagade maten de får på hela dagen.
Det kan ju som sagt knappast vara mindre klimatpåverkan att servera kött/fisk som går åt än vegetariskt som hamnar i soppåsen?