Prisade bönder på Vikbolandet vill utvecklas hela tiden

Eneberga gård på Vikbolandet har fått pris för sin utveckling och lönsamhet. För ägarna handlar det om en vilja att ständigt effektivisera.

Peter Johansson, Tomas Johansson och Bengt-Åke Johansson har fått pris för att de varit framgångsrika företagare under flera år.

Peter Johansson, Tomas Johansson och Bengt-Åke Johansson har fått pris för att de varit framgångsrika företagare under flera år.

Foto: Niclas Sandberg

Vikbolandet2021-12-08 11:00

Eneberga gård AB på Vikbolandet drivs av Bengt-Åke Johansson och hans två söner Tomas och Peter Johansson. Gården är i huvudsak en mjölkgård och ägartrion har i år tilldelats det nyinstiftade priset Årets Landsbygdsföretagare i region Östgöta av Landshypotek bank.

– Banken delar ut priset till en av sina kunder. Det är jätteroligt att de valde oss bland de nominerade, säger Tomas Johansson.

Banken motiverar priset med att gården haft god lönsamhet under många år, att de vidareutvecklar verksamheten och har stort fokus på att effektivisera gården.

– Vi har varit offensiva och vuxit mycket i tio–tolv år. Vi har haft sämre och bättre år, men en hyfsad lönsamhet över tid.

undefined
Mjölkkorna går fritt i ladugården och bestämmer själva när de ska gå till roboten för att bli mjölkade.

Tomas Johansson är emot den romantiserade bilden som säger att det är en livstil att vara bonde och menar att det lite är som säga att man inte behöver tjäna pengar på sitt jobb.

– Givetvis är den största drivkraften att vara lönsam, så att vi kan fortsätta att utveckla företaget. Framförallt gillar vi att vara företagare.

Tomas och Peter är tredje generationen Johansson som driver jordbruket på Eneberga gård. Det var pappa Bengt-Åke som började med mjölkkor 1982, men då låg företagets mjölkproduktion på en granngård som de arrenderade.

– Jag startade med 80 mjölkkor på Ållonö säteri, berättar Bengt-Åke som fortfarande jobbar med sina söner trots att han har passerat 70 år.

undefined
Den nya ladugården på Eneberga byggdes 2009 och har en solcellsanläggning på taket.

Sedan 2009 sker produktionen av mjölk på hemgården Eneberga efter att den nya ladugården stod klar. Från början hade ladugården två mjölkrobotar där korna självmant går in i och låter sig mjölkas och för två år sedan investerades i ytterligare två.

– Vi har någonstans mellan 250 och 260 mjölkkor och totalt ungefär 560 djur om man räknar in kvigor och några köttdjur. Vi levererade 2,9 miljoner kilo mjölk förra året, säger Peter Johansson.

Han understryker att det är viktigt att ta del av nya rön med utfodring och växtodling och säger att man måste följa utvecklingen för att inte backa. En annan del av att göra produktionen mer effektiv är den nya väg de bygger genom skogen till gården Linåkern där de har sina ungdjur.

– Diesel är jättedyrt och dyrare lär det bli. Den nya vägen kommer att innebära att vi sparar bränsle och tid. Det kommer att öka trafiksäkerheten eftersom vi inte behöver åka på stora vägen och det kommer att minska vår miljöpåverkan.

undefined
Marie Olofsson är ladugårdsförman och har jobbat på Eneberga gård i fem år.

Tomas Johansson säger att bönderna sitter på några av lösningarna när fossila bränslen ska fasas ut eftersom det går att göra drivmedel av till exempel raps. Redan i dag levererar gården spannmål till etanolfabriken i Norrköping och på taket av den stora ladugården sitter en solcellsanläggning som i alla fall under sommaren räcker till hela gårdens elkonsumtion.

– Vi är inte där än, men om man har så mycket gödsel som vi har skulle man kunna tänka sig att producera fordonsgas på gården i en framtid, säger Tomas Johansson.

undefined
Peter Johansson, Tomas Johansson och Bengt-Åke Johansson har fått pris för att de varit framgångsrika företagare under flera år.

Vad är den största utmaningen med att vara mjölkbonde?

– Det är att hinna lösa alla problem som uppstår. Prioritera rätt och se till att produktionen rullar på. Vi har väldigt duktig personal som tar ett stort ansvar. På många områden är de kunnigare än vad vi är.

Tomas Johansson menar att ett effektivt jordbruk är det bästa för miljön. Där man har låg förbrukning av drivmedel och gödsel och försöker optimera produktionen med så lite miljöpåverkan som möjligt.

– Det som är bäst för miljön är att vi får stora skördar som räcker till många, säger han.

Eneberga gård

Eneberga gård ligger på Vikbolandet mellan Östra Husby och Kuddby. Gården har varit i familjen Johanssons ägo sedan 1955 och Tomas och Peter Johansson är tredje generationen i släkten som driver jordbruket. Totalt har gården åtta tjänster uppdelat på heltider och deltidstjänster. Gården förfogar över 600 hektar åkermark och äger 50 hektar skog. Förutom huvudverksamheten med mjölkproduktion odlas även spannmål till försäljning och en mindre del köttproduktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!