Det har nu gått 90 år sedan några entusiaster startade Kättinge IF. Bråvalla och Kuddby hade redan startat och bondpojkarna i Kättinge ville inte vara sämre. Det var framförallt fotboll och friidrott som utövades.
Den första planen låg vid Önsätter två kilometer från Kättinge. Sedan 1977 ligger anläggningen i byn och i klubbhuset får vi en pratstund med fyra medlemmar, som sammanlagt varit aktiva i föreningen i en bra bit över 100 år. Peter Erlandsson har varit med längst, han spelade sin första pojklagsmatch 1959, när han var tio år.
– Samma år som jag fyllde 16 år började jag spela i a-laget. Första matchen var mot Sandby på Himmelstalund Norra. Vi vann med 21–0 och jag gjorde fem mål, berättar Peter Erlandssom som tidigare varit ordförande och numera sköter planerna utanför klubbhuset.
A-laget har alltid spelat i division 6, som är den lägsta divisionen, förutom säsongen 1972 då de efter att ha gått upp en division kom sist i femman. De fyra medlemmarna runt bordet är överens om att sexan är en lagom nivå, men att de gärna ser sitt lag på den övre halvan i tabellen.
– Grundtanken är att alla ska få vara med. Det viktigaste är den sociala biten, att umgås och ha kul, säger Ninni Eriksson som har varit med i föreningen i 30 år och var tränare för ungdomslag på 1980- och 90-talet.
Föreningen har i princip alltid haft någon form av barn- och ungdomsverksamhet. I dag har de redskapsgymnastik för barn i Kättingeskolans gymnastiksal och lek och idrott för barn mellan tre och åtta år. De äldre barnen som vill spela fotboll kan vara med i Kustbollen som är ett samarbete mellan Kuddby IF, Dagsbergs IF, Bråvalla IK och Kättinge IF. Samarbetet kom till för att få ihop tillräckligt många spelare till de olika åldersklasserna.
– Vi har också tabata för vuxna. Det är intervallträning där man med kroppen som redskap tränar både styrka och kondition. Vi startar upp det nu igen i oktober efter att det lättats på restriktionerna, säger Elisabeth Lindberg som är med i styrelsen.
Det har varit lite upp och ner för föreningen genom åren och det har inte alltid varit självklart att den skulle leva vidare.
– Det var gränsfall ett tag om vi skulle kunna fortsätta, för 10–15 år sedan. Vi fick ringa ända fram till matchstart för att få ihop ett lag.
De fem sex senaste åren har verksamheten ökat och i dag har föreningen 174 medlemmar. Mikael Bäckman, som är ordförande i föreningen, ser ljust på framtiden och berättar att ett utomhusgym är påbörjat och att det finns planer på att skapa en mountainbikebana eftersom några barn i området har visat intresse för det.
– Vår framtidsplan är att fortsätta växa och utvecklas. Är man ett gäng och kommer på något man vill göra är det bara att komma hit, så tittar vi på vad vi kan göra. Sedan är det alltid en fråga om ideella krafter som kan hjälpa till att realisera idéerna, säger han.
Han och de andra vid bordet tycker att det är viktigt att det finns en levande landsbygd med aktiviteter på nära håll och att Kättinge IF ska vara en aktiv del i det.
– Vi har till exempel ett bra lagom stort klubbhus som vi hyr ut till barnkalas, bröllop, fester eller till andra föreningar, säger Ninni Eriksson och Mikael Bäckman fortsätter:
– Jag tror att det ger en glädje att det händer något i byn. Det är inte många som tittar på när a-laget spelar, men det är ändå några som kommer och många frågar hur det går.