Andreas Bengtsson från Vikbolandet hade jobbat mycket under en lång period och varit utsatt för stress. Han drev företaget Biovisor som tillverkade andningsskydd, jobbade på Vrinnevisjukhuset som läkare och drev vårdcentraler i Spanien. För två och ett halvt år sedan tog hans liv en ny vändning.
– Vi var i Spanien och skulle ut och äta frukost på min dotters födelsedag när jag kände att det var något jättekonstigt i bröstet. Vi tog oss till restaurangen, men jag försvann bort i korta stunder och var på väg att tuppa av, berättar Andreas Bengtsson.
Han fick hjälp av sin make John Bengtsson att ta sig till en vårdcentral och därifrån blev det ambulans i ilfart till en akutmottagning.
– Då hade jag ett väldigt snabbt förmaksflimmer. Hjärtat slog oregelbundet, gjorde uppehåll och sedan slog det jättesnabbt. Blodtrycket gick upp och det var svårt att stå på benen helt enkelt. Förmaksflimmer är det många som har, men det är inte så vanligt att man får det i 40-årsåldern.
Andreas Bengtsson berättar att han blev rädd, även om han vet att hjärtat inte stannar av förmaksflimmer. På sjukhuset startade de om hjärtat och sedan startade utredningen kring varför det hade hänt.
– Rekommendationerna jag fick var att gå ner i vikt, motionera mer, stressa mindre och minska på alkohol. Jag visste det, det är samma rekommendationer jag ger till mina patienter, men det gick inte så bra för mig. Det var svårt att hitta verktygen för hur man ska lyckas.
Han menar att kunskapen kring hur man ska leva finns hos de flesta. Men att sedan klara av att ändra livsstil är svårare, även för honom som läkare. Problemet med förmaksflimret fortsatte, det gjorde honom trött och begränsade hans liv. Han tvingades sluta med jobbet som jourläkare på Vrinnevisjukhuset eftersom han var tvungen att vila när en attack kom.
– Jag var väldigt frustrerad över att jag inte kunde ta medicinen ordentligt, att jag inte var ute och sprang, att jag inte gick ner i vikt. Det spelar ingen roll att vi sitter med pekpinnar inom sjukvården och berättar för folk att det är farligt att röka och att man ska ut och motionera.
Andreas Bengtsson menar att varför han, och många andra, misslyckas med att ändra livsstil och att gå ner i vikt beror på att man utgår från motivation och att man inte gör förändringar som är långsiktigt hållbara. Han har genom åren gått på olika dieter, jojo-bantat och tränat.
– Så länge jag hittar en superstark motivation kan jag springa jättemycket, men jag har inget att falla tillbaka på när motivationen tryter. För den går upp och ner och så är det för flertalet människor.
För Andreas blev lösningen att han jobbade med något han beskriver som mikrovanor. Små förändringar med låga trösklar som blir till permanenta vanor. Flera kvällsmackor blev en macka och alltid trappor istället för hissen till kontoret.
Springer du nu?
– Nej, det är nästa steg. Däremot kör jag ett träningspass här hemma som tar två minuter varje dag. Sen om jag är lite mer motiverad så kan jag bygga på med mer. Men grunden är att etablera vanor, inte att nå resultat.
Andreas Bengtsson har nu gått ner tio kilo. Han har genomgått en ablation, som är en mindre operation som hjälper signalerna i hjärtat att bli rätt, och han är fri från besvären med hjärtflimret.
Han menar att sjukvården i dag inte är bra på att hjälpa till med förändringar av vanor och förebyggande vård. Med sina erfarenheter om ämnet har han tillsammans med tre kollegor startat företaget Privo som i mitten av december lanserar en webbaserad tjänst där de hjälper människor att i små steg ändra sina vanor.
– Det finns ingen quick-fix utan det kommer göras individuellt för varje person. Man kommer få göra en analys kring vilka vanor som man kan förändra och framförallt får man en personlig uppföljning en gång i kvartalet.
I sin egen situation har Andreas Bengtsson satsat på att minska på stress och försöka prioritera saker som han tycker är roligt. Under oktober var han med i föreningen Vikbolandspelens lokalrevy, något han sysslade med som ungdom och nu hittat tillbaka till.
– Under december jobbar jag med projektet för att komma igång ordentligt därefter kommer jag jobba deltid på en vårdcentral i Söderköping. Sen kommer jag faktiskt vara deltidsbrandman här i Östra Husby, det kommer funka eftersom jag kommer jobba mycket hemifrån med det nya företaget och andra projekt.