Helena spanar ständigt

”Det handlar om ångest, besvikelser, familjer och känslorna kommer fram i små pricksäkra detaljer. Tonfall, gester, återhållna utbrott och sånt.”

Stockholm2014-02-18 02:00

Det är med de orden som recensenten Johanna Lindbäck på bokhora.se förklarar för en kritisk läsare vad som är så bra med Helena von Zweigbergks romaner.

Relationer – det är vad som kännetecknar Helena von Zweigbergks böcker. I höstas kom den senaste, ”Än klappar hjärtan” som handlar om tre systrar. Men det började med mord.

Året var 2001 och boken hette ”Det Gud inte såg”. Därefter följde tre böcker till om fängelseprästen Ingrid Carlberg, innan Helena von Zweigbergk ledsnade på deckarformen och i stället började skriva relationsromaner.

Bland dem ”Anna och Mats bor inte här längre” och genombrottsromanen ”Ur vulkanens mun”.

– Det är svårt att kategorisera sig själv, men relationer har blivit mycket mitt ämne, och jag försöker göra det så sant jag kan, säger hon.

Redan innan författandet tog fart var Helena von Zweigbergk ett känt namn. Bland annat för sin medverkan i radioprogrammet ”Spanarna”, som filmrecensent och så småningom även som programledare för ”Filmkrönikan” och för sina kåserier i P1:s ”Godmorgon, världen!”.

Däremot har hon aldrig tidigare varit med i tv-tävlingen ”På spåret”, där hon i fredags kammade hem segern, tillsammans med goda vännen Göran Everdahl, efter en oavbrutet spännande finalomgång. Inspelningen ägde rum i oktober och sedan dess har hon i smyg förvarat vinsten i form av silverpokaleri sin garderob.

– Det är första året som jag deltar, men många tror att jag har varit med tidigare.

Att vinna denna prestigefyllda frågetävling i televisionen borde göra henne lite stoltare, även om det är en karaktärsegenskap hon har svårt för.

– Jag är sällan stolt. Jag är för mycket av en tvivlare. Stolt vågar jag bara vara över idiotsaker, som att ha lyckats göra en god middag eller vinna i spel.

I stället går vi vidare till ett annat aktuellt ämne – senaste romanen ”Än klappar hjärtan”. Den här gången har hon siktat på att skriva en bok som omfattar betydligt fler personer än hennes tidigare, en berättelse med en känsla av familjekrönika.

– Innan jag skrev den här hade jag som ledord att det skulle bli en melodram, lite i den klassiska romantraditionen. Och även om det är en väldigt sorglig roman är den ljusare än mina tidigare.

Stommen i handlingen utgörs av de tre systrarna Lena, Astrid och Sandra, som efter tjugo år återigen möts. Att Helena von Zweigbergk valde att skriva om just systerskap är ingen slump. Själv har hon fyra systrar och hon har också använt mycket från sitt eget liv i romanen. Fast inte när det kommer till personerna i boken. De är alla påhittade, påpekar hon.

– Ibland säger jag att jag skriver fiktion för att vara sann. Jag vill vara sann i känslan och så fort jag närmar mig något som liknar min egen verklighet värjer jag mig. Då känner jag genast att jag måste rätta till saker.

Du har under de senaste 13 åren gett ut nio böcker. Är du ovanligt flitig?

– Jag upplever mig inte så. Det är ju mitt jobb. Jag hade tidigt en dröm att jag skulle skriva böcker. Då var det så krampartat för det skulle bli stort och personligt, typ ”Rädd att flyga”, eller något Kerstin Thorvall-aktigt. Sedan blev jag ombedd att skriva en kriminalroman och det är jag väldigt tacksam för. Det var förlösande, annars tror jag inte att det hade blivit någon bok alls. (TT)

Vem är det? Att fylla 55 På spåret ”Än klappar hjärtan”

Heter: Helena Johanna von Zweigbergk.

Fyller: 55 år i dag.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Familj: Maken Bengt Ohlsson, författare, 50 och gemensamma sonen Erik, 14. En egen son, 21, och två bonusbarn, 24 och 20. Hunden Ludde, 3.

Är: Författare och radioprofil.

Aktuell: Med romanen Än klappar hjärtan. Medförfattare i antologin Kerstin Thorvall Book Club.

Firar: ”Jag och några kompisar har bestämt att vi varje år ska fira tillsammans. Vi kan vara allt från 4 till 20, 30 pers. Det är verkligen inget tjusigt, dajmtårta och låtsasskumpa. Det blir ofta väldigt opretentiöst och kul.”

Läser nu: ”Susanna Alakoski inför att jag ska intervjua henne på Kulturhuset i Stockholm.”

Jobbar på: ”Som liten fick jag ofta höra att jag var snäll, och det var jag nog. Samtidigt fanns det något i det som var ängsligt och hämmat. Jag övar mig på att bli mer tillåtande mot mig själv när jag är svart och arg. Släppa strävan att alltid vara snäll. Den är i alla fall förljugen.”

Ångrar: ”Ibland kan jag ångra att jag inte har fräst ifrån i vissa sammanhang. Att jag har tagit för mycket skit. Men för det mesta grämer jag mig inte. Jag tittar inte så mycket bakåt.”

”Min mamma har alltid hävdat att en kvinnas mest intressanta ålder är mellan 40 och 55. Då är man den man har blivit. Sedan har hon, med en trött suck, lagt till att efter 55 är det ingen som ser en längre. Då finns man inte. Så i år firar jag osynligheten.”

I fredags tog hon och goda vännen Göran Everdahl hem segern, efter en jämn slutstrid, där det första resmålet var Norrköping. Kaj Kindvall, IFK Norrköping och Södra Promenaden var något av det som tv-tittarna fick lära sig mer om.

”Jag kunde både bli mer skärpt, men också få en slags främlingskänsla då det kunde bli helt tomt i huvudet. Fortfarande kan jag gräma mig för vissa saker. Varför tänkte jag inte ett varv till? Men framför allt hade vi väldigt kul med alla som deltog. Och jag upplevde inte alls att någon blev stött över att åka ut”, säger segrarinnan.

Ibland är man ju lite ”okej, nu kommer den här jätteduktiga författaren med en ny bok och den är säkert jättebra och jag får väl ta och läsa den då… jaja, nu kör jag… snart… ska bara…”. Inte så stor entusiasm helt enkelt. Kanske för att man tror man vet ungefär vad man förväntar sig? Eller för att man förväntar sig något ganska jobbigt med tanke på tidigare ångestböcker? Ja, min förhandsinställning till ”Än klappar hjärtan” var inte av arten att jag kände för att tälta utanför närmaste bokaffär för att hinna före fotbollslaget. Men jag skaffade ett ex och började läsa ändå, och SOM jag gillade.

Ååååh!

Den här är annorlunda motför ”Ur vulkanens mun” och ”Anna och Mats bor inte här längre”, och ändå känner man definitivt igen det Helena von Zweigbergkska. Framförallt att det är så himla bra! (Johanna Lindbäck, recensent bokhora.se,september 2013.)

” Första gången jag läste hennes verk, så tyckte jag, sisådär. Men i hennes senaste har hon lyckats få till en berättelse som är tilltalande. (Erland Fahlbeck, tillförordnad bibliotekschef i Valdemarsvik, november 2013).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om